Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
IKT och digitalt lärande

ASL

2015-08-20 08:49 #0 av: johan

ASL – Att skriva sig till läsning – är en enkel och elevanpassad strategi för att utveckla skrivlust och läsglädje. Strategin är utarbetad utifrån det faktum att det är lättare för 4-7-åringar att skriva än att läsa, men genom att skriva på tangentbord kan eleven utveckla både sitt skrivande och sitt läsande. Med hjälp av ljudande tangentbord och talsyntes blir iPaden ett ovärderligt hjälpmedel för barnet att uttrycka sig redan innan de lärt sig stava och läsa.

Appen ASL – Att skriva sig till läsning har specialanpassats för ASL-metodikens arbetssätt. Dess funktioner gör det enkelt och roligt att arbeta med text och bild även för den som ännu inte kan läsa eller skriva. 

I appen finns skriv- och teckningsuppgifter indelade i böcker och kapitel. Från start finns många övningar, men du som pedagog och förälder kan fylla på med egna övningar och ändra de befintliga som du känner. Varje uppgift består av en skrivdel och en teckningsdel.

Några fördelar med appen:
• Tangentbord som ljudar de bokstäver barnet skriver.
• Talsyntes som läser upp barnets text, samt rubriker och instruktioner.
• Enkelt och tydligt sätt att jobba med sin text.
• Enkelt ritverktyg där det även går att infoga foton och rita direkt på fotografierna.
• Enkelt att skapa PDF-böcker för utskrift, delning eller uppladdning på webbplats.
• Varje elev har eget användarkonto även om flera delars amma iPad.
• Enkelt att skapa egna ASL- uppgifter, dessutom flera inbyggda ASL-övningar.
• Övningar skapade på en iPad kan skickas till andra iPads, vilket gör det enkelt att skapa övningar och dela med en hel klassuppsättning iPads via t ex AirDrop.
• Fullt stöd för Voice Over och andra hjälpmedel.

Länk till appen:

https://itunes.apple.com/se/app/asl-att-skriva-sig-till-lasning/id917581939?mt=8

Anmäl
2015-08-20 11:08 #1 av: Loris M

Tack för information! Det verkar vara en mycket rolig och användbar app. Tummen upp

ASL är en bra metod tycker jag som mer motsvarar hur barn erövrar läsning och skrivning än de traditionella metoder gör. Jag tror att vi (tänker kanske främst på skolan) om några år blir tvungna att omvärdera och ersätta dessa metoder. Tekniken finns redan i barnens vardag och då kan man inte bara strunta i det och följa sina gamla metoder. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2015-08-22 15:12 #2 av: johan

Precis. Och ASL försöker ju inte ta död på handskrift, som många (äldre?) pedagoger verkar tror, utan snarare att man skjuter på det tills kroppen är mer redo för det. 

Man skulle ju inte försöka få en ettåring att hoppa jämfota bara för att det är viktigt att kunna senare. 

Anmäl
2015-09-19 10:31 #3 av: Loris M

I en artikel i tidningen Specialpedagogik uppmärksammar man ASL. En skola i Stockholm kombinerar Bornholmsmodellen och ASL för att tidigt upptäcka barn som befinner sig i riskzonen för att få läs- och skrivsvårigheter. 

"Den vinst som vi ser är att eleverna utvecklas snabbare när de får använda olika sätt att lära. Bornholmsmodellen handlar mycket om att rimma och lyssna efter ljuden i orden. Sedan hjälper asl till att koppla ihop bokstav och ljud genom talsyntesen, säger Karin Carlberg-Axelsson.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-02-20 16:37 #4 av: Loris M

Ballong

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.