Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Övrigt

Rätt till förskola utanför arbetstid

2015-09-10 15:15 #0 av: PogoPedagog

Jag har lite funderingar kring det här med tiden på fsk. Jag tycker det känns bakvänt att man får ha sitt barn på fsk enabrt när man jobbar. För mig innebär detta t.ex att jag nu senast när brunnen började läcka inte kunde laga den själv för att jag inte får fsk den tiden. Istället måste man jobba för att tjäna tillräckligt med pengar för att anlita någon som gör det åt en vilket tar minst dubbelt så lång tid.. Detta innebär att barnet måste vara längre tid på fsk än om man kunde göra det själv (om man inte är högavlönad då)

Har förstått att det är annorlunda i Finland?  Vad tänker ni kring detta? Alla som vill ha barnen på fsk utanför betald arbetstid sitter ju inte i soffan i en lägenhet och glor på tv. Ännu bor det folk på landet och i villor som måste underhållas.

Anmäl
2015-09-10 15:19 #1 av: AnnaFagerell

Vi renoverar huset och har barnen hemma!

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2015-09-10 15:22 #2 av: tlover

Hmm hur är det då för egenföretagare? Då har man ju ofta lite flytande arbetstider

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-10 16:03 #3 av: PogoPedagog

#1 Ja det mesta går ju såklart att göra med barnen hemma men sådant som involverar maskiner och brunnar t.ex är ju olämpligt för barn. 

Anmäl
2015-09-10 16:32 #4 av: Loris M

#0 Jag kan inte riktigt se problemet. Att de som bor på landet och i villor måste underhålla dem också är ju  självklart men det finns även andra situationer där föräldrar måste göra diverse saker. Var ska man i så fall dra gränsen vad som är skälig anledning att ha sina barn på förskolan när föräldrarna inte jobbar? Det mesta kan barnen vara med på. Om det handlar om tunga maskiner som i det här fallet där det inte är lämpligt att baren ska vara med, så kan man kanske hoppas på att du har en partner (eller barnet en förälder till) som kan ta hand om barnet under tiden. Eller någon vän, släkting, föräldrar... 

Sen är det ju också så att vi som jobbar på förskolan är inga poliser. Vi går inte efter er föräldrar för att se om ni verkligen jobbar eller hittar på något annat varje dag. Jag tror inte heller att dina barns pedagoger skulle vara omöjliga att diskutera med om du förklarade situationen och frågade om ditt barn kunde vara på förskolan en dag så du kan fixa det.

#2 Då får man diskutera det med barnens pedagoger och försöka lösa det så det blir bäst för barnet. Det finns många som jobbar natt och behöver sova på dagen, eller studerar, jobbar deltid, börjar sent på dagen o.s.v. och då får man alltid diskutera vad som är rimligt och det är mycket barnets behov och barnets bästa som styr. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2015-09-10 16:54 #5 av: OberonsMatte

#0 Att föräldrar lämnar sina barn på förskolan när de själva är lediga är inte alls något ovanligt och vad jag vet finns det heller inget som förbjuder dem att göra det.

Om barnens vistelsetider strikt följde föräldrarnas arbetstider skulle många barn (inte alla) vara både färre och kortare dagar på förskolan än de vanligen är.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-09-10 17:01 #6 av: AnnaFagerell

Själv hämtar jag barnen omedelbart efter jobbet och jag duschar inte innan heller( jobbar på gård med grisar) vill ha hem mina barn. När vi renoverar hjälper de till med en del saker, kan dom inte så får jag ordna med passning, mormor, farmor, vänner. Egenföretagare jobbar ofta hela dagen, ser inte att det skulle vara annorlunda

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2015-09-10 17:06 #7 av: OberonsMatte

#2 De med oregelbunden arbetstid får uppge när de tidigast kan tänkas lämna och senast tänkas hämta. Sedan får de uppge de exakta tiderna efter hand när de vet. En del barns vistelsetider är på pappret samma som förskolans öppettider, t.ex. mån - fre: 6.30. - 18.30, men det är som tur är bara i undantagsfall som det stämmer med verkligheten.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-09-10 17:12 #8 av: OberonsMatte

#6 Har dina barn långa dagar på förskolan eller vill du ha hem dem så snabbt som möjligt iallafall?

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-09-10 17:24 #9 av: tlover

#6 Japp, egenföretagare jobbar oftast hela dagen, en del av hjärnan arbetar alltid med företaget och ibland måste man rent fysiskt arbeta på oplanerad tid. Men den tid man arbetar fysiskt med företaget kan ju, särskilt om man jobbar hemifrån vara ganska flytande. Sov man dåligt kanske man tar sovmorgon och jobbar senare tex. Det var det jag tänkte kunde vara ett problem.

#7 Jag tänkte mest att man inte alltid vet exakt förrän samma dag (det är såklart olika beroende på vad för företag man har), eller att det är väldigt långa dagar (tex bönder) så det blir ju kanske lite "knasigt" då (att man måste schemalägga exakt när man kommer och inte var nytt för mig då min dotter inte börjat på förskola än därför reagerade jag.)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-10 17:35 #10 av: OberonsMatte

#9 Det viktiga är att man som förälder talar om när man själv vet. Tar man oplanerad sovmorgon uppskattar förskolan att man ringer och säger det samma morgon eller till telefonsvararen innan förskolan öppnat, likaså när det kör ihop sig på eftermiddagen och man upptäcker att man behöver hämta senare än man trodde på morgonen..

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-09-10 17:35 #11 av: tlover

Off topic men om man måste schemalägga långt i förväg, hur gör man som springvikarie?

Min man jobbar ibland som springvikarie nämligen och ibland blir han ju utringd samma dag.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-10 17:37 #12 av: tlover

#10 Okej, tack, det är betydligt mer att tänka på än vad man skulle tro

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-10 17:45 #13 av: AnnaFagerell

Mina barns pappa är taxiföretagare vilket gör att när vi bodde ihop och han hade barnen fick förskolan ha lite att rätta sig efter men det gick jättebra.

Jag har mina barn långa dagar på förskolan och kan jag hämta tidigare i land så gör jag det, kör aldrig hem å hämtar rätt tid utan fiskar alltid upp barnen först

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2015-09-10 17:47 #14 av: OberonsMatte

#11 Först och främst gäller det att man anger de antal timmar man max kommer att utnyttja per vecka, väljer man t.ex. heltid har man då rätt att ha barnet på heltid även om man vanligtvis inte utnyttjar mer än deltid. (en del kommuner skiljer dock inte på heltid och deltid). I övrigt är det samma som i andra exempel, dvs att man berättar hur situationen är och förvarnar om att det kan komma plötsligt, men att man meddelar så fort man vet.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-09-10 17:48 #15 av: regskylt

#11 ja du pratar med personalen på fsk och ringer sedan fsk när du blir inringd och lämnar tid för dagen. I sådana fall går det ju inte att lämna ett schema i förväg men det går alltid att lösa ;)

Anmäl
2015-09-10 17:49 #16 av: tlover

#14 #15 Tack ni är så kunniga

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-10 18:35 #17 av: PogoPedagog

Jag skulle önska att det fanns t.ex en möjlighet att ha säg fem timmar per vecka på fsk även om man inte var på jobbet. Många lever ju ett ganska ensamt liv och har t.ex inte möjlighet att få barnvakt så då skulle man kunna få en massa praktiska saker gjorda. 

Anmäl
2015-09-10 18:51 #18 av: OberonsMatte

#17 Ja, absolut. Är det inom förskolans ordinarie öppettider brukar det inte vara något problem. Det är som sagt ganska vanligt att föräldrarna gör annat än arbetar när barnet är på förskolan och det har jag som pedagog inga synpunkter på, iallafall inte om barnet har en rimlig och lite kortare  vistelsetid när föräldern är hel-ledig eller att det åtminstone inte behöver vara kvar längst av alla.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-09-10 19:10 #19 av: AnnaFagerell

#17 jag har skaffat barn för min egen skull. Dom hänger med på det mesta.

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2015-09-10 20:16 #20 av: PogoPedagog

#19 Ja men vilken himla tur för dig så att du aldrig måste göra något som är farligt för barn! Men så är det inte för väldigt många. Det har inte ett piss att göra med att vi inte vill spendera tid med våra barn vilket du antyder hela tiden och det är väldigt elakt tycker jag!

Anmäl
2015-09-10 20:43 #21 av: AnnaFagerell

Farligt för barn?! Suck. Ja att leva är farligt

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2015-09-10 21:04 #22 av: regskylt

Jag som pedagog tycker inte att man ska kunna ha barnet på fsk utanför arbetstider, om man inte är arbetssökande, f-ledig, pensionär, sjukskriven.
Förskolan är till för att vara en pedagigisk plats för barnet när föräldrarna jobbar, jag vill faktiskt ha striktare regler än de som redan finns så att ha barnet på fsk när en förälder är ledig ogillar jag. Okej, läkarbesök och så tycker jag är okej att ha barnet på fsk, men inte för att "fixa med annat" som ex hus, roa sig, julshoppa.

Jag anser att man inte borde få skola in barn på 1 år om föräldrarna inte jobbar, eller skola in ett barn när man har ett syskon hemma om man inte har haft förskoleplats tidigare om barnet är under tre år.

Det är mina åsikter och jag vet många andra som tycker samma sak. Men självklart respekterar jag hur systemet ser ut.

Men som TS skrev det med brunnen eller vad det nu var. Jag skulle se mellan fingrarna och ge föräldern en dag eller två om denne var ledig från sitt jobb så de kan fixa med det. Men inte utökade tider på daglig basis.

Anmäl
2015-09-11 08:26 #23 av: PogoPedagog

Men hela poängen är ju att om jag gör det själv måste mitt barn vara på fks en timme extra. Om jag lönearbetar ihop vad det kostar att betala någon för en timmes jobb måste mitt barn alltyså vara på fsk i 2-6 h.

För mig är det en enkel mattematik där barnet mår bättre av att slippa långa dagar på fsk med heltidsarbetande föräldrar. 

(Men jag är ju dessutom något av en hippie och tycker att vi måste sluta hylla lönearbete som dte enda viktiga här i livet haha.)

Anmäl
2015-09-11 11:38 #24 av: regskylt

#23 ja en timme är nog inga problem för fsk en gång liksom. men ha som regel att alltid ha barnet på fsk så man kan göra annat ; nej i mina ögon

Anmäl
2015-09-11 19:21 #25 av: AnnaFagerell

#23 om det jobbet bara tar en timme kan väl ungen leka hos en kompis eller hos någon mor eller farförälder eller liknande?

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2015-09-12 12:41 #26 av: Artlink

#17 och #23

Förskolan är till för att föräldrar ska kunna förvärvsarbeta eller studera. Det är det främsta syftet.

from den höst då ditt barn fyller 3 år har den rätt till allmän förskola vilket innebär att även de som inte arbetar eller betalar förskoleavgift kan ha sina barn på förskolan. Väljer man gratis förskola ingår inga mål mat. Tiden för allmänförskola är max 15tim/v och i vår kommun fördelas de på 3tim/d 8:30-11:30. Det är inte för föräldrarna ska kunna få egentid, laga brunnar eller gå till frissan

Lagen kom till därför att barnen vid den åldern behöver träffa kamrater och de som har sina barn hemma, föräldrar med sjukpension och/eller inte har råd med förskola får barn som kommer helt utanför gruppen och de barnen får en sämre socialisering inför skolstarten.

Man utgår alltså från två saker: Arbete/studier eller barnets behov. 

Varför inte föräldrarnas behov?

Jo, för det skulle bli på tok för dyrt för kommunerna att tillhandahålla barnpassning utanför föräldrarnas arbetstid. Om alla skulle kunna få det vore det ohållbart med dagens betalsystem. Förskolan är dessutom en skolform. Barnen är faktiskt föräldrarnas ansvar. 

Lediga föräldrar=lediga barn. Enkel regel Glad

(arbetslösa föräldrar som stämplar måste ha förskola till sina barn så de snabbt kan gå ut på jobb. De har 15tim/v men betalar för sin plats och det är oavsett ålder. De barnen får äta på förskolan och då väljer man oftast 3 dagar med tim/dag 9-14)

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-09-12 14:24 #27 av: regskylt

På min arbetsplats så är barnen som ska sova 4 dagar i veckan mellan 8.15-12 och de vakna 9.15- 13 fyra dagar i veckan. Men annars är det vanligaste i min kommun, oavsätt anledning till att barnet har korttidsplats 9-14 tisdag, onsdag och torsdag. Dock kan korrigering av tider förekomma om man har en tid på arbetsförmedlingen som inte går att styra om, men händer sällan

Anmäl
2015-09-12 16:03 #28 av: Artlink

#27 ja, det är jättebra om man kan ha en öppen dialog mellan personal och föräldrar få inte allt är hugget i sten. Risken är att man annars hamnar i ett läge där föräldrar ljuger och personalen blir poliser. Inget att föredra. 

I vår kommun har vi dock fått föräldrar som jämför "snälla" och "hårda" pedagoger mellan avdelningarna och vill placera sina barn utefter det, vilket gör att de som håller på riktlinjerna blir de "hårda" och egentligen är det de som gör rätt, medan de "snälla" gör fel... När vi hamnar i dilemman brukar vi vända oss till förskolechefen och hon friar oftare än hon fäller när det gäller mertid eller andra avvikelser. Det känns skönt. Då har man hennes ord i ryggen om andra pedagoger ifrågasätter.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-09-12 17:29 #29 av: PogoPedagog

#26 Jo jag kan reglerna.

Suck, åter igen: Hela min poäng var att mina och flera andras barn på detta vis skulle kunna gå MINDRE på fsk inte mer men det tycks inte vara en enda här som förstår vad jag menar.

Anmäl
2015-09-12 18:38 #30 av: regskylt

#29 jag förstår inte hur barnen skulle gå mindre på fsk?

Anmäl
2015-09-12 18:56 #31 av: Loris M

#29 Jag tror att jag förstår men för mig låter det lite långsökt. Du verkar mena att om ditt barn skulle få några timmar extra i veckan på förskolan när du inte jobbar, så skulle du kunna fixa diverse saker hemma själv. Saker som du annars måste betala någon annan att utföra. Eftersom det blir dyrt måste du jobba mera för att kunna betala och då innebär det att ditt barn måste vistas längre tid på förskolan. Har jag uppfattat det rätt?

Nu vet inte jag hur långa dagar ditt barn har men om du jobbar heltid så har jag svårt att se hur barnets dagar kan bli ännu längre. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2015-09-12 19:08 #32 av: Artlink

#29 du har säkert en god tanke men som du förstår skulle den möjligheten missbrukas av andra föräldrar och därför kan en sådan möjlighet inte sättas i bruk. Resultatet skulle bli att vi får ha barnen här mer tid än de har rätt till helt enkelt.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-09-12 22:05 #33 av: tlover

Hur är det då föräldrar jobbar olika tider? Är det bara då båda föräldrar jobbar som man har rätt till förskola?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-13 07:33 #34 av: Artlink

#33 ja, man lägger ihop båda föräldrarnas scheman. Den tiden båda arbetar, plus skälig restid, är barnet på förskolan. Den tiden barnet har en ledig förälder är den ledig. Det är grundregeln, men sedan finns undantag, som tex allmän förskola from hösten det år barnet fyller tre som gör att man fyller upp till 15tim/v om föräldrarna skiftar och går om varann så mycket att barnet bara är enstaka timmar på förskolan. Man kan också få extra kontinuitetstid godkänd via förskolechefen om barnet är för ung för allmän förskola.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-09-13 08:35 #35 av: tlover

#34 Då fattar jag inte när min mamma sov då jag var liten (hon jobbade natt, pappa dag, dom möttes i princip bara i dörren).

Jag blir dessutom ännu mer förvirrad, då både jag och min man är egenföretagare som jobbar hemifrån och styr våra egna arbetstider, enligt det synsättet borde vi inte få förskoletid då vi kan se till att jobba på olika arbetstid.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-13 09:01 #36 av: OberonsMatte

I de kommuner jag har arbetat (Stockholm och Nacka) har föräldrarna inte behövt ange när de arbetar, bara under vilka tider och hur många timmar/ vecka de behöver barnomsorg.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2015-09-13 09:10 #37 av: Artlink

#35 de som jobbar natt har sovtid inräknat i förskoletiden. Det är också ett av undantagen.

Jag blir dessutom ännu mer förvirrad, då både jag och min man är egenföretagare som jobbar hemifrån och styr våra egna arbetstider, enligt det synsättet borde vi inte få förskoletid då vi kan se till att jobba på olika arbetstid.

Det är inte helt sant. Era företag kanske måste vara aktiva dagtid båda två. Eller nattetid båda två. Det beror ju helt på vad det är för företag Glad. Men OM ni har det så fritt att ni verkligen kan lägga era arbetstider så ni inte behöver någon förskola så är ju det perfekt! Man vill ju vara med sina barn så mycket man kan, och hösten då de fyller 3 år har de rätt till 15tim/v oavsett, och helt gratis dessutom! Ni kan ju si så fall njuta länge av era barn hemma och sedan låta dem få kamrater när de är gamla nog för sociala lekar plus att ni slipper betala förskoleavgiften! Ni är ju vinnarna, så som jag ser det Hjärta

Egenföretagare jobbar oftast tvärsom, mycket mer än vanligt anställda men ändå kan de oftast planera lite vad som kommer hända nästa dag eller en hel vecka i sänder. Oftast finns det ett grundschema att utgå ifrån, och sedan kan man ändra om möten förlängs, resor som måste till eller kundbesök osv. 

Vi tittar lite närmare på föräldrar som jobbar mycket:

I vår kommun har vi "Nattis" men det finns inte lagkrav på att det ska kunna erbjudas. Det är en frivillig skolform som kommuner kan välja bort. Om man har flera arbeten eller långa pass, eller är ensamstående och dubbelarbetar så måste man princip ha "Nattis". Om man slutar innan 21:00 måste man hämta barnen och lägga dem hemma, men slutar man 22:00 så får de sova på nattis och sedan om man börjar jobba 7:00 nästa morgon går barnen direkt till förskolan utan att träffa sin förälder. Oftast ligger Nattis och den förskola barnet går på i samma hus,, men det finns fall där barnet får åka taxi mellan ställena. 

I min kommun, som är en bruksort, arbetar de flesta föräldrar antingen inom vården på schema eller på vårt järnverk i skiftlag. Ensamstående kan då få ta dubbelskift och jobba både nätter och helger. De kan då vara ifrån sina barn flera dygn!

Tillbaka till egenföretagare. 

Jag har själv varit det och vet att det också kommer lugnare stunder ibland. Jag kunde ha mina barn hemma om jag packade prylar, städade kontoret eller liknande saker. Jag kunde också hålla kurser på kvällen och då var jag ledig på dagen. När maken kom hem tog han barnen och jag åkte till "mitt jobb".  Ibland hade jag företagsmässor på helgen och då tog jag lediga dagar i veckan. 

Men jag känner en vän som har sitt arbete i USA och han ligger ute på jobb i flera månader innan han kommer hem. Då blir mamman ensamstående. Hon har ett 7-15 arbete med lite undantag. Hade hon haft ett liknande arbete som sin man hade det inte fungerat med barn. Där får man som förälder tänka på barnen först och karriären i andra hand. 

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-09-13 09:26 #38 av: Artlink

15tim/v för arbetslösa och springvikarier är inte helt korrekt det heller om man ska vara noga, för det är egentligen 512tim/år enligt lag och det delar man på 11 månader iom att det är semester stängt en månad. Då blir det ca 46tim/månad och det är 12tim/v. Alltså så finns det förskolor som räknar ihop månadens timmar och stoppar när barnen kommit upp i 46tim (både jobb och extratid inräknat). Det varierar alltså från kommun till kommun.

Lagarna är satta och svåra att ändra. Riktlinjerna går att rucka på via ledningsgruppen i kommunen men kommunens kvarnar maler ganska långsamt de med. Vi på golvet, vi bara utför vårt uppdrag och det är bland annat att följa riktlinjerna så alla gör lika.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-09-13 09:31 #39 av: tlover

#37 Jo som egenföretagare jobbar man på ett sätt hela tiden (då man alltid har tankarna på företaget mer el mindre aktivt) om man inte aktivt arbetar för att "stänga av" jobbandet då man är "ledig". (vilket vi försöker att lära oss men det går inte alltid)

Jag tänker mest att redan som det är nu så har vi tillsammans inte 100% föräldraledighet vilket ibland innebär att vi måste jobba och ta hand om vår dotter samtidigt och det går ju men det är ju inte bra för nån av oss (man för max det jobbat 50% jämfört med normalt men man är inte aktivt med sitt barn.)

Det är det jag tänker på, nog går det väl att få ihop det utan förskola men om det är bäst för alla tvivlar jag på, jag tvivlar ens på att det är bäst för vår dotter.

Sen så är gränsen mellan hobby och jobb lite flytande för oss då vi bor på gård och en del av ett företag har med gården att göra vilket gör det extra svårt för oss.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-13 09:33 #40 av: tlover

#38 Snälla säg att det inte är på sommaren som förskolan är stängd en månad, då går det ju inte alls Gråter

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-13 09:36 #41 av: Artlink

#40 *tröstar* Det erbjuds sommaröppen förskola under juli i vår kommun och de flesta löser det säkert på ett liknande sätt. Då tillsätts mest vikarier och det blir mer bernpassning än skolform under den månaden, men huvudsaken är att föräldrar som måste kan få arbeta Glad

Däremot de som har gratis förskola, de får vara hemma.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-09-13 09:38 #42 av: Artlink

#40 hur gammalt är ditt barn nu?

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-09-13 09:57 #43 av: tlover

#41 Tack och lov, eftersom en del av ett företag är säsongsberoende så är det på sommaren som vi jobbar mest.

#42 snart 8 mån, det är därför jag inte kan nått om förskola. 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-13 10:08 #44 av: Artlink

#43 Bönder har exakt samma problematik som du beskriver. När tar jobbet slut och när tar vardagen vid? Är det arbete att klippa klorna på gårdshunden? Inte? Men om det är en bordercollie som vallar får då? Är det arbete att rykta hästar och köra skit, eller är det enbart ladugården som är inkomstbringande som ska skötas som arbetstid? Jag tror att samvetet får sätta schemat helt enkelt. Jag tror också att förskolan kan vara förstående om man håller en öppen dialog.

Tips! Ställ dig i kö för förskoleplats tidigt! Det är ofta kö och vill ni skola in när barnet fyller 1 år så är det hög tid nu Tummen upp

( Vi har nekat EN förälder fulla arbetsdagar på förskolan. Han tjänade sina pengar hemifrån. Han köpte och sålde aktier på nätet men hade inget registrerat företag. Det gäller då som hobby och liknas vid att spela på hästar eller poker. Inget som barnen får förskoletid för)

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-09-13 10:15 #45 av: tlover

#44 Det är ju bönder vi delvis är eller vi är biodlare men med en helhetssyn tex så håller vi på att göra om flera ha skog till äng, vall och/eller bete, vi kommer även att skaffa betande djur för binas skull (betande djur ger mer honung) de betande djuren hör till företaget men ändå inte. 

Katten hjälper ju oss att hålla ohyra borta vilket hjälper de betande djuren (fodret) och hunden vi tänker skaffa kommer att skydda äppelträden från älg så är hunden och katten arbetstid el inte? Galen

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-13 10:42 #46 av: Artlink

#45 precis, det är dessa dilemman ni får brottas med och i det hela hålla tanken på -Vad är bäst för vårt barn. Det bästa för er egen del, relationen och hälsan, står efter relationen och hälsan till/hos ert barn, men det får inte bli en så illa situation så ni vänder ut och in på allt för att trixa och fixa så ni till slut separerar. I så fall får ni överväga: är vårt arbete värt får relation och vår familj? Vad kan vi ändra på? Barnet finns, det måste man ta hand om och allt ligger inte på stat och kommun att ordna. Som familj måste man jämka och se till att det finns en bra plan. Så länge syftet inte är att utnyttja resurserna till bristningsgränsen så brukar det lösa sig. 

Hos oss är förskolan öppen mån-fred 6:15-18:30. Mycket, mycket få har sina barn så lång tid. Normal heltidstjänst är 8tim+lunch, raster och restid. På liten ort är restiden kort. Barn som är länge på förskolan är här nära 50tim/v. De flesta föräldrar tycker att 7-16 är rimlig tid. Börjar barnen 6:15 hämtas de snarare 14:30, ibland 16:30 men då är det 10 timmars arbetsdag för barnen och det är tufft i en förskolemiljö. Vi vuxna får inte arbeta mer än 40tim/v på förskolan. Det är högt tempo, hög ljudnivå och massor av intryck hela tiden. Konflikter, knuffar, argumentationer, nya regler osv osv. 

Hur löser ni helgerna?

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-09-13 11:02 #47 av: tlover

#46 Som vardagar, både jag och min man kommer från familjer där man antingen jobbar inom vården el är egenföretagare så helgen är inte lika "helig" för oss som för andra.

Lediga dagar tas där det passar med omständigheter helt enkelt

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-13 11:55 #48 av: Artlink

#47 berätta gärna era arbetsförhållanden när ni söker platsen. Om ni absolut inte kan lösa barnvakt på helger så kanske ni måste tänka er Nattis som har öppet på helger också. jag vet att kommuner är snåla när det gäller nattisplatser och därför måste ni vara tydliga när ni söker förskoleplats så det bli rätt från början

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-09-14 05:56 #49 av: AnnaFagerell

#34 nja . Barn kan ju bo växelvis hos sina föräldrar och då är ju barnet inte ledig när en förälder är det om det inte är dennes vecka.

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.