Annons:
Etikettövrigt
Läst 4656 ggr
Loris M
2015-09-19 12:15

Buller i förskolan

Buller i förskolan men även andra arbetsmiljöfrågor är svåra och viktiga och jag tycker att det är bra att tidningen Förskolan uppmärksammar det i en artikelserie. Buller i förskolan är ett stort problem och förskolläraryrket är hårdast drabbat av alla yrken. 7,5% av alla förskolepedagoger har besvär som är orsakade av buller. Som jämförelse kan nämnas att 2,6% av alla maskinförare har samma besvär och 1,3% när man räknar in alla yrken. Så många som 33% av förskolepedagoger har tinnitus. Jämförande siffra  för "normalbefolkningen" är 5-10%.

Dessa siffror är naturligtvis väldigt oroande, men knappast någon nyhet för oss som jobbar i förskolan. Ljudnivå är något som vi ständigt diskuterat i de arbetslag som jag ingick i samt hur vi ska dämpa ljud. Ljuddämpande inredning är oftast väldigt dyr, tyvärr. Men i artikeln (länken ovan) kan ni läsa om hur några förskolor gjort för att sanera ljud. 

Vad gör ni på era förskolor för att dämpa ljud och skapa en behaglig miljö för er och barnen att vistas i?

Annons:
Loris M
2015-09-19 20:26
#1

 Vi har som sagt ofta haft detta som samtalsämne. Inte minst för att ljudnivån många gånger upplevts som omöjlig och ohälsosam. Att arbeta i förskolan är roligt och omväxlande tycker jag. Men även jobbigt när det kommer till stress och ljudnivå. Oftast när  jag kom hem efter en arbetsdag ville jag helst stänga ut alla ljud, stänga av alla apparater, TV…. ja, allt som låter på ett eller annat sätt och bara sitta och njuta av tystnaden.

Den högsta ljudnivån var oftast i samband med att vi var i ett och samma rum med alla Pedagoger och alla barn. Eller vid måltider. För att förebygga det har vi delat in barnen i smågrupper så ofta det går och att även vi Pedagoger var utspridda i olika rum. Vid måltider, valde vi att möblera om så att varje pedagog satt med en grupp i var sitt rum. Förutom det har vi gått igenom leksaker och tagit bort det som låter onödigt högt, att barnen ska bygga med lego på en filt och inte på bordet, vi har köpt in ljuddämpande bord, satt upp frigolittavlor på väggar, gjort om stora rum och stora utrymmer som inbjuder till spring till fler små vrån… och säkert mycket mer. Men det här är några saker som jag kommer på just nu.

OberonsMatte
2015-09-20 10:15
#2

Saker som jag tycker dämpar ljudnivån mycket är stora mattor på golven och bord med ljuddämpande bordskiva eller bord med filt under en vaxduk. På ett ställe hade vi tygklädda Tretex-skivor på alla större väggytor som stora anslagstavlor för dokumentation och barnens alster.

För att dämpa den allmänna röstnivån och tempot på avdelningen har jag positiva erfarenheter av att ha lugn musik för avslappning och koncentration i bakgrunden (finns massor på Youtube).

Belysningen kan också påverka ljudnivån mycket. Stark lysrörsbelysning bör man försöka undvika och istället använda fler och mer varierade ljuskällor.

Sajtvärd Katter iFokus

Loris M
2015-09-20 10:24
#3

#2 Det där vid dämpad belysning har vi också märkt stor skillnad. Vi brukade tända levande ljus vid alla måltider under hösten/vintern och släckte taklampan. Det blev så tydligt för oss att både vi och barnen kände mera lugn och pratade med en lägre röst.

OberonsMatte
2015-09-20 19:29
#4

#3 Javisst är det så. Hur man gör med både belysning och möblering påverkar väldigt mycket. Vissa ljus, ljud och möbleringar uppmuntrar till skrik och stoj, medan andra ger helt andra signaler till barnen och det uppfattar de automatiskt.

Sajtvärd Katter iFokus

Loris M
2016-03-01 11:45
#5

Hittade en jättebra liten bok från Folkhälsomyndigheten om bullret i förskolan och hur förskolor arbetar med att få en bullerfri miljö. Men också en del fakta om buller och hur det påverkar de som arbetar i miljöer med mycket buller. 

"Höga ljudnivåer på förskolor är ett stort problem. Bullret beror i stor utsträckning på barnens och de vuxnas egna aktiviteter. Utöver lokaler med bra akustiska egenskaper behövs också arbetssätt och strategier som minskar uppkomsten av buller. Detta är den andra reviderade upplagan av Bullret bort! En liten bok om god ljudmiljö i förskolan."

http://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationer/Bullret-bort-En-liten-bok-om-god-ljudmiljo-i-forskolan/

Elsa
2016-03-06 20:43
#6

Vi har en del mattor, men tycker det lätt blir ofräscht med många så vi skaffar nog inte fler. Jobbar på en småbarnsavdelning och tycker inte vi har så mycket problem med buller, däremot på de andra avdelningarna med större barn så är det mycket högre ljudnivå. Nu håller dock förskolan på att renoveras och vi ska få annat tak med belysning som går att dimra så vi slipper de hemska ljusrören haha, och det är även bullerskydd eller vad man ska säga. Vi är dock sist av 6 avdelningar så det tar ett tag innan vi får det.😃

Vi har sällan ljusrörslamporna tända, nu är det ju så ljust ute så pass länge också.. vi har en ljusslinga och en liten lampa ovanför matborden och så har vi istället mindre lampor uppsatta i de övriga delarna så vi slipper de starka lamporna. (vilket jag också tkr håller barnen lugnare)


Annons:
[Thiah]
2016-03-11 06:17
#7

Vi är en väldigt tillåtande förskola så vi försöker att dela barnen i de rum vi har så de stojar på olika ställen. Vissa rum(kombinerat med vissa barn…) kan man även stänga dörren till så att deras ljud stannar där. Vi har 22 barn på 3 vuxna men oftast hålls nivån riktigt bra, även vid maten. Men visst är det så att jag gärna går hem i total tystnad eller går lite långsammare och lugnare till sonens dagis för att få njuta av relativ tystnad. På helgerna har vi oftast det ganska tyst hemma och sonen är van vid att det ibland faktiskt är helt tyst förutom sin egen lek.

Loris M
2016-03-15 19:39
#8

Mer om buller i förskolan….

"Kvinnor som arbetar – eller har arbetat – i förskola löper större risk att drabbas av hörselrelaterade symptom än kvinnor som aldrig arbetat i förskola. När det gäller exempelvis ljudtrötthet är risken att drabbas 71 procent bland personal i förskolan jämfört med 31 procent i kontrollgruppen. Varför är det så stora skillnader?"

Källa

Loris M
2016-03-17 19:52
#9

"Bullerforskare vid Umeå universitet studerade 15 förskolor i staden och bad personalen skriva ner de leksaker som de tyckte lät mest. På listorna hamnade många kända bullerskapare som kaplastavar, bilar och byggklossar i trä.

Men där fanns också sådana som forskarna inte hade väntat sig, som dockvagnar, spel och maskeradkläder. I de fallen påverkas buller­nivån framför allt av på vilket sätt barnen använder lek­sakerna. Hur de plockar fram och lägger tillbaka sakerna i förvaringsutrymmena är en viktig del i pedagogiken, men bidrar till ljudvolymen."

http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2016/03/17/rotting-ger-lugn-forskolan

Magi-cat
2016-03-30 12:02
#10

Råkade hitta en artikel som kanske kan vara av intresse, om hur man vid några förskolor jobbar med bullerproblemen och fint länkar in frågan i pedagogiken.

På en del skolor finns ett "öra" som lyser upp när ljudvolymen blir för hög. Men på den här skolan fungerade det nästan tvärtom, barnen tyckte det var kul att undersöka när örat börjar lysa. 😃. Så örat hamnade i ett förråd.

Man delar upp barnen i grupper, talar med dem på deras nivå istället för att höja rösten och inte säga nej till högljudda barn utan hänvisa dem till annan plats, är metoder man använder.

Miljömässigt anpassar man lokalerna med ljuddämpat golv och skrammelfria bestick och ljuddämpande bord t.ex.

http://www.corren.se/nyheter/motala/sa-gor-de-for-att-minimera-hoga-ljud-om4061077.aspx


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Thiah]
2016-03-30 13:14
#11

#10 Jag vet också flera skolor som haft örat men sen tagit bort det. Barnen tyckte det var riktigt roligt att få örat att lysa rött… :/

[Thiah]
2016-03-30 13:14
#12

#11 förlåt läste för snabbt och är på mobilen så kan inte ändra

Loris M
2016-03-30 14:44
#13

#12 Vad vill du ändra? Jag kan fixa det.

Annons:
[Thiah]
2016-03-30 15:23
#14

#12 vi kan ändra det till " jag vet också flera skolor…."

Loris M
2016-03-30 15:37
#15

Ändrat! 

Vi har också haft problem med "örat" eftersom barnen gjorde precis det som står i artikeln. De ställde sig framför örat och skrek för fulla halsar. Man jag vet också förskolor/skolor där det fungerar exemplariskt och barnen uppmärksammar varandra på när ljudet blir för högt. Det kanske handlar om hur vi introducerar det för barnen. 

Men jag tycker att det är viktigt att prata om buller som de gör i artikeln och tänka på samtalstonen vuxna och barn använder. Ljuddämpande golv, bord o.s.v. är bra men det hjälper inte om vi inte tänker på hur och hur högt vi pratar.

[Thiah]
2016-03-30 15:40
#16

Tack :)

Loris M
2016-03-31 19:13
#17

På tal om tinnitus i #0 så finns det en bra sida som förklarar hur tinnitus kan yttra sig samt när man ska söka hjälp.

http://horsellinjen.se/horsellinjen/tinnitus

De har även en hörseltest som man kan göra snabbt på nätet:

http://horseltest.se/

blondifire
2016-04-01 19:58
#18

vi barnskötare störs oxå o lider av buller/hög ljudnivå ;-)

S*Winsnes Wilda

[Thiah]
2016-04-01 20:13
#19

#18 jag räknar mig som en pedagog fast jag är anställt som barnskötare

[Thiah]
2016-04-01 20:14
#20

Och som tillägg till #19.. Jag vet att man på denna sajten gör ytterst lite skillnad på titlar på sånt sätt. Pedagog som pedagog

Annons:
Loris M
2016-04-01 20:32
#21

#18 Vad menar du med det? Om du läst och skrivit på sajten hade du märkt att jag aldrig gör skillnad på förskollärare och barnskötare i mina inlägg. Jag har t.o.m. valt bort att använda begreppet förskollärare just för att alla ska känna sig välkomna. Jag använder konsekvent ordet Pedagoger och har även förklarat att jag menar att båda yrkeskategorier ingår i det. 

Att jag i #0 skriver förskolläraryrket beror på att det är så det står i artikeln.

Loris M
2017-10-07 20:33
#22

Hittade ett jättebra häfte om hur man förebygger hörselskador och hur man gör barnen medvetna om ljud omkring dem på ett lekfullt sätt. Det är Hörselskadades distrikt i Stockholms län  som sammanfattat den och det är flera förskolor som medverkar och berättar hur de skapar en bullerfri miljö.

http://docplayer.se/6601612-Lugn-och-ro-i-forskolan-ljudmiljons-betydelse-for-barns-och-vuxnas-arbetsmiljo.html

Så här skriver de i början:

Hej!

Vi vill att samhället som helhet ska bli mindre bullrigt.

Förutom att bullret är störande så orsakar det också

hörselskador.

Syftet med denna skrift är att vi vill ge inspiration till

att det skapas samtal om ljudmiljö i förskolan.

Barn som befinner sig i ett tidigt skede i sin språkut-

veckling är särskilt utsatta för en dålig ljudmiljö och

personal inom förskolan är den yrkesgrupp som är

mest utsatta för buller.

I Stockholms län finns det 2 216 förskolor. I juni 2015

var 119 420 barn inskrivna i och 23 005 personer an-

ställda vid förskolan. Det är alltså många som berörs

och främst riktar sig denna skrift till förskolepersonal,

föräldrar och beslutsfattare.

Orsakerna till en dålig ljudmiljö i det enskilda fallet

kan förstås variera och därmed också vilka åtgärder

som måste till. Men någonstans måste vi börja nysta

i problemet och i slutändan måste någon ta tag i det.

Vi hoppas att detta är du!

Upp till toppen
Annons: