Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Samhällsdebatt

Efter snoppar och snippor.....

2015-10-13 19:35 #0 av: Loris M

..... kommer nu "Menslåten". 

"I januari släppte Barnkanalen ”Snoppen och snippan” – ett videoklipp där glada, tecknade snippor och snoppar dansar till låten med samma namn. Videon blev en världsnyhet och plockades upp av flera internationella medier som The Guardian, Huffington Post och Daily Mirror. Idag har videon visats över 6 miljoner gånger på SVT:s Youtube-kanal. Nu har det blivit dags för mensen att ta plats i Barnkanalen. På fredag kommer den kvinnliga lingonveckan att hyllas med hjälp av mensens största språkrör - Clara Henry - som precis släppt ut en bok i ämnet. Dessutom har programmet redan nu släppt ”Menslåten” som finns att beskåda på Youtube."

Källa

Har nu lyssnat på "Menslåten" och vet inte riktigt vad jag ska tycka om det.  Tycker inte om att de skvätter röd färg i kameran. FunderarVad tycker ni?

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2015-10-13 19:51 #1 av: MelodyX

Alltså... Bra låt liksom (fastnade i huvud, hipp hurra för mens liksom) men... Varför?? 

Anmäl
2015-10-13 19:56 #2 av: Loris M

#1 Ja, det kan man ju undra! Skrattar Tanken är väl att avdramatisera det här med mens och visa att det är något helt naturligt. Många unga flickor skäms och pratar inte gärna om mens. Men jag vet inte riktigt om det verkligen är nödvändigt med en låt om det. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2015-10-13 20:01 #3 av: Fridaaaa

Skrattade gott åt den hihi Men tycker bara det är bra med sånahär videos Glad

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2015-10-13 20:17 #4 av: Jaguar_

Skvättet var ganska äckligt haha och jag antar de kommer prata om mens då och varför man har det efter denna sång? Ha ingen koll på den kanalen :P

Det är väl bra att barn lär sig om saker...fast frågan är om man måste veta sånt när man är under 10 år haha...och en liten unge tar det nog mer som trallvänligt.

Vad jag tänkte på medan låten spelades var på hur så många kvinnor som, just när de såg denna video, slog ihjäl sin dator tsss

Anmäl
2015-10-13 20:57 #5 av: Elsaharr

Tycker det är bra med dessa låtar för att det inte ska vara lika mycket tabu längre Glad

Anmäl
2015-10-14 09:53 #6 av: MelodyX

Personligen ser jag ingen anledning att göra en barnlåt om mens, tioåringar (och däröver) lär inte lyssna på sådant här, inte de jag känner i alla fall, och varför ska man snacka mens med förskolebarn för?? Men visst, där jag bor nu och de skolor jag vikarerat i innan jag fick mitt nuvarande jobb har mensen aldrig setts som något onaturligt, inte heller i min barndom kan jag komma ihåg det - lite pinsamt att säga till idrottsläraren att man inte vill vara med på gympan på grund av mensvärk - javisst, men inte mer än så. Mamma blöder liksom, så det är helt naturligt, liksom. Sen kan jag tänka mig att det finns inflyttade kulturer där mensen är lite hysch hysch, men där tror jag mer på öppenhet och kommunikation, kan inte se att en låt skulle göra varken eller faktiskt. 

Anmäl
2015-10-14 09:56 #7 av: Fridaaaa

#6 Jag tycker det är bra att börja redan i tidig ålder,och tror många barn undrar mer än vad de kanske våga fråga osv :)
Blod förknippas ju i regel med smärta/läskigt och då kan det ju vara bra för barnen att veta att det inte är farligt mm :) Så tänker jag i alla fall.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2015-10-14 10:01 #8 av: MelodyX

Äsch - jag ser faktiskt inte poängen att införa den delen på förskolan. Mina barn vet att jag blöder, det har de till och med deklarerat för förskolefröken och jag har uppfattat det att de flesta ser det som naturligt så mina så jag ser inte alls poängen faktiskt. Varför tycker du man ska föra in det i ett redan ganska pressat schema på förskolan? Det kommer väl, som mycket annat, naturligt, om barnen frågar tänker jag. Då är det bättre att jobba hårdare med att ge barnen information om allas lika värde och sådant. Trams. Säger jag. (snippan och snoppen är en annan sak - de frågorna kommer automatiskt bland barn, men barn har inte mens. Mens är kroppens sätt att säga att den är redo att bli gravid). 

Anmäl
2015-10-14 10:02 #9 av: MelodyX

*så mina verkar inte vara de enda ungarna som har en mamma som blöder. 

Ska det vara. 

Anmäl
2015-10-14 10:05 #10 av: Fridaaaa

#8 Det förs ju självklart in när det är lämpligt/passar, inte "bara för att" precis som med allting annat :) Som t.ex om man har tema kroppen osv. Precis som med "snoppar och snippor". 

Pressat schema på förskolan? Få förskolor jag varit på som haft "pressat schema", ja jag läser till förskollärare och vikarierat bland annat på flertalet förskolor. Mycket aktiviteter ja men inte alls schema på så sätt som t.ex skolan har :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2015-10-14 10:15 #11 av: MelodyX

Jag tror det är så att när alla barn är på förskolan är inte så många timmar om dagen - mina barn går då inte dit för att vila om jag säger så (har själv jobbat på ett 20-tal förskolor som vikarie och där har det endast varit fri lek efter frukost och på eftermiddagen, resten har varit relativt uppstyrt). Jag skulle nog ifrågasätta om min förskola skulle föra in mens på schemat, ser inte alls poängen med det för barn, som sagt, de flesta barn vet att mens finns och gör ingen stor grej av det, i skolan kan det säkert bli pinsamt, men det blir det ändå och att dagisfröken tagit upp det med dem flera år tidigare lär inte ändra det synsättet, inte heller en låt gjord för småbarn. 

Anmäl
2015-10-14 10:46 #12 av: Loris M

Nej, jag tycker inte heller att mens är något man ska ta upp med förskolebarn. Skulle de fråga, så skulle jag självklart förklara, men inte annars.  Det är ju inget som är aktuellt för dem på många år framåt, så jag kan inte se varför man skulle ta upp det. Det blir ju så abstrakt för dem. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2015-10-17 20:23 #13 av: Aleya

Låten var speciell.
Den kanske passar mer barn i åk 5-6.

Men sång är bra sätt att upplysa barn om saker.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.