Hållbar utveckling

Miljötänkande och byte av leksaker

2015-12-17 18:39 #0 av: Loris M

Retoy är ett företag som besöker mässor, loppmarknader och andra arrangemang där barnfamiljer söker sig och som samarbetar bl.a. med UNICEF. Syftet är att barnen får komma till en lekverkstad och leka. Men även att barnen ska kunna ta med sig leksaker som de tröttnat på och byta mot leksaker som finns i lekverkstaden. Här får barnen även möjlighet att vara med på en sagostund som bl.a. bygger på FN-s konventionen om barns rättigheter. 

I lekverkstäder får barnen lära sig och vara med om att sortera bort miljöfarlig material och laga trasiga leksaker, samt göra nya leksaker av gamla. 

"Retoy startade i Stockholm 2011 och deras avdelning i Malmö startade ett år senare med målet att uppmuntra barn till ett konsumtionsmönster som inte bara handlar om att köpa nytt.

– Barn i Sverige har i snitt 536 leksaker, säger Gloria-Karin Lopéz, en av Retoys anställda som sedan några månader tillbaka kan titulera sig lokal lekmästare i Skåne"  Källa 

"Vid sidan av verkstäderna driver Retoy en insamling där barn får skänka leksaker till barn som nyligen kommit till Sverige som flyktingar och befinner sig på något asylboende" 

Ett otroligt bra och viktigt initiativ! Tummen upp

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2015-12-17 18:58 #1 av: Magi-cat

Verkligen bra! PokalBlomma

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-01-06 19:44 #2 av: Loris M

Blev nyfiken.... 

Hur gör ni på era förskolor vid inköp av nya leksaker? Tänker ni på vad det är för för material o.s.v. Hur gör ni när leksaker går sönder? Köper ni nya eller lagar ni dem eller återanvänder? Diskuterar ni med barnen om varför leksaker går sönder ...?

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-07 09:39 #3 av: [NeferNefer]

Toppen med Retoy! Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.