Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Samhällsdebatt

Unga tjejer skadar sig med sex

2016-01-16 20:25 #0 av: Loris M

Ny forskning om att unga (främst tjejer) använder sex för att skada sig själva:

"Att använda sex för att skada sig är än så länge ett område som det finns väldigt lite forskning kring, men en ny enkätstudie från Stiftelsen Allmänna Barnhuset, som gjorts bland 5873 elever från 171 gymnasieskolor i Sverige har gett en liten inblick i hur utbrett det är.

Ungdomarna har fått svara på frågan om de någon gång har använt sex för att avsiktligt skada sig själva och 2,2%, ungefär 130 personer, har svarat ja. Socionomen Linda Jonsson har arbetat med studien, och också gjort intervjuer med unga tjejer som uppgett att de just skadat sig med sex:

– Var exakt gränsen går kan vi inte säga. Det går inte att säga att det handlar om si eller så många partners eller när man har sex på ett visst sätt. Men det är ju när du känner att du mår dåligt av det, och att du får ångest efteråt. Att det upplevs som väldigt negativt. Eller att man får fysiska skador, vilket har kommit fram i intervjustudierna. Flera tjejer har fått så allvarliga fysiska skador som gjort att de behövt söka vård, säger Linda Jonsson."

Källa 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-16 20:44 #1 av: Loris M

Egentligen är det här en väldigt trist läsning. LedsenOm man lägger till även de som "ställer upp", inte i syfte att skada sig själva , utan för att inte göra sin partner besviken, ledsen m.m. så handlar det om ännu fler tyvärr.  

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-17 04:41 #2 av: Vanja

Men vad i hela fridens namn har det här med förskolan att göra?

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-01-17 08:58 #3 av: Loris M

#2 Tråkigt att det är det enda du har att skriva om inlägget. Vilar huvudet i handen

Om du tittar på diskussionskategorin så ser du att det står "Samhällsdebatt". Ibland vill jag uppmärksamma aktuella och viktiga ämnen som inte har en direkt koppling till förskolan. Tycker du att det är fel eller vad då?

Vi diskuterar även skolan och dessa flickor går i skolan. Sen är det också så att det inte är helt irrelevant. Redan i förskolan kan vi se tendenser när ett barn far illa och inte mår bra. Och redan i förskolan har vi stora möjligheter att göra en insats och arbeta för att barnen ska få utveckla ett bra självförtroende och ha en god självbild. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-17 09:04 #4 av: [NeferNefer]

#2: Det har väl allt med förskolan att göra, av de skäl som Loris nämner. Eller menar du att Förskolan i fokus bara ska handla om byggnaderna och pedagogiken, inte om barnen och att se dem? Jag förstår inte din invändning ... Om du hade klickat på länken hade du kunnat se allra högst upp i texten "Ofta har ungdomarna själva erfarenhet av fysisk misshandel och sexuella övergrepp. Dessutom berättar eller söker de här personerna sällan hjälp." Jag personligen tycker att det är väldigt viktigt att uppmärksamma barn och ungdomar som inte mår bra och som skadar sig själva på olika sätt, och det är ju också av yttersta vikt att de barn som far illa i förskoleåldern upptäcks och får hjälp redan då. Jag tror att om du tänker efter lite kanske du håller med.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-01-17 11:04 #5 av: Loris M

Jag skulle uppskatta om allt som inte har med ämnet i  #0 att göra flyttas till denna tråd:

http://forskolan.ifokus.se/discussions/569b66adce12c403ed00216e-varfor-samhallsdebatt-pa-forskolan 

Där är det fritt fram att gå OT men låt denna tråd handla om unga tjejer som skada sig själva. Tack!

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.