Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Arbetsmiljö

Vill inte ange ett maxtak för barngrupperna

2016-01-18 19:12 #0 av: Loris M

"Regeringen gav för snart ett år sedan Skolverket i uppdrag att ta fram riktlinjer för barngruppers storlek i förskolan. Syftet är att minska antalet barn i grupperna. Riktlinjerna ska enligt uppdraget utarbetas utifrån aktuell forskning och i dagarna släpps en vetenskaplig slutrapport i ämnet – ”Barngruppens storlek i förskolan” – av tre tunga namn inom förskoleforskningen. 

Där framgår att de tre inte vill låsa sig vid någon siffra. 

Vår forskning om barngruppernas storlek visar att det är en väldigt komplex fråga. Den behöver relateras till ett antal samverkande faktorer som förskollärarnas utbildning och kompetens, barngruppens sammansättning, lokalernas utformning och personaltäthet, säger Pia Williams, en av forskarna, till TV4."

Källa

Vad besviken jag blev nu på Pramling Samuelsson och co. Looser Nu när Skolverket äntligen tar tag i frågan så kommer forskare med vaga formuleringar om att frågan är komplex. FunderarDet visste vi ju redan, så det hade de inte behövt sitta och analysera i ett helt år. Så klart att det inte är så enkelt som att inför ett maxtak. Och så klart att det är mycket annat som spelar in som lokaler, utbildning m.m. Men ett maxtak skapar förutsättningar för förskolepedagoger att göra ett bra jobb. Det skapar förutsättningar att se alla barn. Tummen ner för forskarna! Looser

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-18 19:37 #1 av: Loris M

Här kommer en kort video om att det är stora skillnader på antalet barn i barngrupperna. I Åsele är det bara 10. 6 barn per barngrupp och i Söderköping är det hela 23,1 . Kommunerna satsar olika och även därför hade det varit bra med ett maxtak. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-18 20:33 #2 av: Magi-cat

23,1??? Att det ens förekommer tyder på att det behövs ett maxtak!

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-01-18 20:53 #3 av: Loris M

#2 Så länge det inte finns några riktlinjer kan kommunpolitiker och förskolechefer "pressa in" hur många barn de vill. Det är inte de som jobbar i barngrupperna.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-19 11:29 #4 av: Thiah

Här är det 

22 barn i 3-5 års grupp

13 barn i 0-3 år  som gäller. Vad jag vet är det ännu normen men det kan komma att ändras, tyvärr. 

Tror det även är 22 barn i förskoleklasserna. 

Att det inte finns ett maxtak är ju helt galet. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-01-22 10:47 #5 av: Magi-cat

När är barngruppen för stor?

"i menar att en barngrupp är för stor när förskollärare och barnskötare blir stressade av att de inte hinner se barnen och att arbeta professionellt utifrån läroplansmålen. För barn är en grupp för stor när de inte blir sedda utifrån sina behov av omsorg, inte har inflytande eller är delaktiga i verksamheten. Utifrån det perspektivet vill vi framhålla att en organisation i form av storarbetslag med upp till 40-50 barn inte gynnar barnen och framför allt inte de yngsta. Färre barn i gruppen skapar större möjligheter för barnen och förskollärarna att kommunicera och för förskollärarna att engagera sig och arbeta utifrån läroplanens mål. 

http://m.gp.se/nyheter/debatt/1.2962380-forskare-da-vet-man-att-barngruppen-ar-for-stor?

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-02-12 15:16 #6 av: Loris M

Nu återinförs ett riktmärke för antal barn i barngrupperna. Något som funnits tidigare men togs bort under alliansregeringen. 

"Förskolegrupperna ska bli mindre med hjälp av Skolverkets återinförda riktmärken över hur många barn varje grupp bör innehålla. Det tidigare rådet togs bort – eftersom det inte ansågs fungera. Men utbildningsministern tror på resultat den här gången"

http://www.svd.se/riktmarken-ska-minska-barngrupper

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.