OT - Diverse

Mobildagis i skolan?

2016-01-19 10:19 #0 av: Magi-cat

En skola i Österbotten, Finland, har tagit ett djärvt grepp:

Före varje lektion samlas mobilerna in och får vänta i "mobildagiset" till rasten.

Det är helt ok, säger de elever som uttalar sig i yle-artikeln. Vårdnadshavare är också med på noterna.

Orsaken till att man tagit beslut om att samla in mobilerna är dels att eleverna ska hålla uppmärksamheten på lektionen, dels har man tydligen funderat en hel del på strålningen. Beträffande strålningen är man osäker men att mobilanvändandet påverkar skolan är man säker på.

Pedagogen och arbetshandledaren säger så här:

"Risken är hjärntrötthet som stör koncentrationen, säger Kjerulf. Fenomenet kallas allmänt infostress. Kjerulf vill ha en diskussion hemma och i skolan om mobiler."

Vad tycker ni? Bör barn (och vuxna!) träna sig på att stänga av mobilen? Eller är det ett angrepp på integriteten? GladLyssnar på musik

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.)

2016-01-19 10:22 #1 av: Magi-cat

Datorer/ mobiler i skola/förskola har diskuterats tidigare här:

edit: Och här:

2016-01-19 10:24 #2 av: Devya

Jag tycker att det är en jättebra idé. Mera sådant, tack.

Jag har tyvärr sett de som går i 3:an bli totalt beroende av sina telefoner. Ett barn skulle hela tiden kolla på telefonen och blev otroligt orolig om hon/han inte fick svar från sin mamma. Hon/han kunde börja gråta om mamman inte svarade genast. Ett väldigt oroligt barn och det här började först då hon/han fick en egen telefon, ett onormalt kontrollbehov.

Barnet var också väldigt orolig över att telefonen skulle gå sönder, att någon skulle råka trampa på hennes väska så att hennes telefon inte längre skulle fungera.

2016-01-19 10:24 #3 av: Calcifer

Tycker inte det är djärvt alls utan rimligt och något som är sant för skolor i andra länder i världen också. När jag var yngre fanns inte riktigt något som distraherade på samma sätt, men man kan väl jämföra det med om alla elever skulle ta upp serietidningar och bläddra i dem hela lektionerna. Då vore det ju rimligt att säga ifrån att man inte får ha serietidningar under lektionerna.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."

2016-01-19 10:27 #4 av: [Tuulikki]

Vi hade så på vissa lektioner i högstadiet. Ingen som klagade.

↠ Just keep swimming ↠

2016-01-19 10:33 #5 av: [Zachapacka]

Så har vi i princip på alla lektioner och jag går på gymnasiet. Antingen så lägger du mobilen i lådan som låses in, eller i väskan och på ljudlöst. Det är ingen som klagar, de som har något vett i huvudet tar aldrig fram sin mobil och de andra inser själva att de jobbar bättre när de har mobilen inlåst långt borta.

2016-01-19 10:49 #6 av: Magi-cat

Alla håller inte med.

Skribenten i artikeln tycker tvärtom. Elever ska tidigt lära sig använda tekniken.

"Mobilen är ett utmärkt verktyg där man hittar snabbfakta. Man kan ladda ner ordböcker eller matteuppgifter. Fördjupa sig i en video om i stort sett vilket ämne som helst. Man kan också skriva in läxor, kolla kalendern eller bara använda som miniräknare."

Men - ärligt talat - om det enbart var för sådana behjärtansvärda ändamål mobilen användes skulle säkert aldrig tanken på "mobildagis" eller förbud komma upp.

Att elever ska lära sig använda tekniken invänder säkert ingen emot. Frågan är hur - och när.

2016-01-19 10:51 #7 av: Åsa S

Det är rimligt och tycker det ska vara så för många vuxna med finns många som sitter och pillar nästan mera med sin telefon än jobbar på sin arbetsplats, och blir de frågasatta av sin arbetsgivare och tillsagda så har man kränkt deras mänskliga rättigheter. Men det är ju inte kul för kollegor som får ökad arbetsbörda när nån smiter iväg och pillar på telefonen.

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.