Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Samhällsdebatt

Yogaförbud i Askersunds kommun

2016-02-04 19:56 #0 av: Artlink

Ja, nu stormar det i Askersunds kommun. 

Det är så underligt så jag förstår det inte. Läs gärna och följ debatten och se om ni blir klokare än vad jag är just nu.

Josefin Wikström är danspedagog och yogainstruktör. Askerskunds kommun har tagit ett mycket märkligt beslut (offentligt och därför delar jag dokumentet) där man inte får utöva något som har med yoga eller mindfulness att göra inom skolan.

Får en kommun förbjuda det när skolmyndigheten har godkänt det?

Dessutom var det så att Josefin kände till beslutet och därför utövades inte yoga utan dans. Ändå fick hon avbryta sina lektioner. Det var till råga på allt eleverna själva som önskade detta. Var finns deras inflytande?

LÄNK

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-02-04 20:01 #1 av: [Lummer]

Ja det här var ju intressant.... skolmyndigheten står ju över kommunen... så det är ju fel taget beslut. Undrar ju varför dom tagit detta beslut? Var det nån som mådde dåligt av det eller..

Anmäl
2016-02-04 20:04 #2 av: Artlink

#1 min egen slutsats är att beslutet tagits pga total okunskap och rädsla. De säger att de grundat det på några artiklar från 1984. 

"What a man don't understand he fears. What a man fears he tend to destroy"

Förbud var nog enklast, kanske de trodde, för att vara på den säkra sidan liksom. 

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-02-04 20:27 #3 av: [Lummer]

Från 84...... var inte blyfärg tillåten då..... Vilket BS.
Intressant att det 2014 går att få igenom något sånt i en kommun. Men det är klart bestämmer man så behöver man väl inte fråga
Vad tröttsamt

Anmäl
2016-02-04 21:14 #4 av: Artlink

Lägger till en LÄNK från skollagens föreskrifter om idrott i skolan och ämnet dans och rörelse som är obligatoriskt. Läs gärna under rubriken Kompletterande dansträning där till och med yoga finns omnämnt som en metod!

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-02-04 21:24 #5 av: [Lummer]

För en massa år sedan var det bra att barnen masserade varandra. Lätt utanpå kläderna. Fungerade bra.Många tog till sig att den man masserade slog man inte. Sedan var det någon pedagog som ville förbjuda detta för att det kunde upplevas som sexuellt av barna .. Jag skrattade tills jag förstog att människan menade allvar,
Kommer inte ihåg vad det blev av det.

Anmäl
2016-02-04 21:50 #6 av: Artlink

#5 Ja, vad säger man.... allt kan så klart missbrukas, för att inte tala om den makten lärare har genom sin auktoritet. Vi kanske ska avskaffa lärarna på en gång. De kan ju säga något tokigt någon gång under sitt 40-åriga yrkesliv.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-02-05 08:20 #7 av: Loris M

Det här är ju så märkligt! Beslutet är sammanfattat så kort och utan att utveckla det något mer vad de menar och varför det inte är bra. Det tyder på okunskap och rädsla. Det kanske var någon/några föräldrar som klagade och då tänkte de väl att det skulle bli lättare att förbjuda det. Men de verkar inte ha kollat upp fakta eller tänkt igenom ordentligt. 

Märkligt som sagt! Skolinspektionen slog ju fast när samma fall dök upp i Stockholm, att det är helt okej att utöva yogan som hälsofrämjande aktivitet eftersom den inte har bekännelsekaraktär. Jag har skrivit om det tidigare:

http://forskolan.ifokus.se/discussions/55e32ea78e0e7437da001094-mindfulness-och-yoga-i-forskolan 

Intressant att yogan nämns i Skollagen som ett exempel, det visste jag inte. I vilket fall som helst verkar beslutet i #0 vara helt grundlös. De har inte stöd för det i alla fall i Skollagen så länge yogan utövas på ett icke-konfessionell sätt.  

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-02-05 08:24 #8 av: Magi-cat

Det måste vara ren okunskap!

Angående mindfulness är det ju välbelagt att det fungerar och hur det fungerar i hjärnan och det har inte alls med någon religion eller annat mysko att göra! 

Tråkigt att de fattar beslut utifrån bristande kunskap.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-02-05 10:57 #9 av: [Lummer]

En kommun får heller inte ta beslut som strider mot skolmyndigheten så det är ju bara medela dom om detta så beslutet blir upphävt .
Det är så märkligt med dessa småpåvar i kommunerna i vårat lilla land. ... eller skrämmande att det är en sån vetbäst och görsomvivill attityd. Beslut tas snabbt och grundlöst och det bara för att om någon skulle klaga tror dom att dom bara kan vifta med pappret som ett trollspö och säga det finns beslut på detta.
Tråkigt nog är det många som ger upp då. Men nu kära Asersundare kan i köra över vetebästaren. Obs bildligt talat 😉

Anmäl
2016-05-05 09:46 #10 av: Loris M

Nu är yogan tillbaka i Askersund. Bra! 

"Askersunds kommun har rivit upp ett tidigare beslut som förbjudit yoga i skolan. Ett glädjebesked för både yogaläraren Josefine Wikström och eleverna."

http://www.lararnasnyheter.se/mivida/2016/05/04/yogan-atervander-askersund

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-05-06 08:04 #11 av: Artlink

Tack, Annika Hallberg!!!! Förståndig förvaltningschef. Det går inte att ta lagen i egna händer som tidigare förvaltningschef gjorde då han gick emot skollagen.

-Skönt! 

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-10-21 22:04 #12 av: Loris M

Och så var det dags att klaga på yoga igen. Den här gången i Umeå kommun. Det är en aktivitet som är frivillig och erbjuds alla niondeklassare men KD-politiker har gått i taket. I samma andetag som hon beklagar sig över att elever kan bli utsatta för religiös påverkan genom att utöva yoga, beklagar sig hon sig över att kristendomens inflytande minskat och att elever inte längre sjunger psalmer. Galen

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23746393.ab

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-10-22 07:38 #13 av: Magi-cat

#12 Moget och initierat. Gapskrattar

"Många menar att det bara är tekniker och kroppsövningar och avslappning. Man blir ju inte hindu eller buddist över en natt bara för att man utövar yoga. Men ens grundläggande syn kan påverkas, sakta men säkert."

Läskig och lömsk, den där yogan....Förskräckt

Undrar om hon funderat över hur mycket dold påverkan genom bibelord och annat vi utsätts för varje dag? Utan medföljande stressreducerande verkan, dessutom...

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-10-23 11:25 #14 av: Artlink

Hahaha, otroligt omsägelsefullt! Nåja, de förstår inte bättre

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-10-23 23:38 #15 av: MelodyX

Har läst ett flertal artiklar i tidningen Dagen (kristen tidning) där föräldrarna är intervjuade och inte vill ha yoga, kan det vara så att det är anledningen till dessa oerhört korkade och okunniga beslut? 

Här är en, men det finns betydligt fler. Man häpnar. Det är så himla lätt att gnälla på muslimer om de inte låter barnen vara med i kristna aktiviteter (vilket jag tycker är fel också), men kristna då? Är de bättre, egentligen? 

Här...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.