Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Specialpedagogik

Hela klassen lärde sig teckenspråk på tre månader

2016-02-11 20:07 #0 av: Loris M

Blev alldeles tårögd när jag läste nedanstående artikel. Vi klagar ofta på det svenska skolsystemet, politiker och allt som inte fungerar. Men få tänker på hur bra vi och våra barn har det egentligen. Att det finns så mycket som faktiskt fungerar. Ibland kan det vara bra att läsa om andra länder och vad de har för bekymmer eller hur de löser olika problem. Då får man ett annat perspektiv på hur "dåligt" vi har det.

"In 2003, Bosnia adopted laws that allow children with disabilities to be fully integrated into society, including schools. Children with special needs are supposed to have professional assistants who sit with them in class, translating or otherwise helping them participate. But in practice, impoverished Bosnia barely has enough money to keep normal schools functioning and children with disabilities are left to the care and imagination of their parents and the good will of school staff." Källa

I artikeln berättar de om en döv sexårig pojke i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina. Han skulle börja i första klass och varken han, lärare, barn eller någon annan på skolan kunde teckenspråk. Läraren gjorde sitt bästa för att försöka kommunicera med Zejd, som pojken heter, men det var svårt. 

Då kom en förälder på att hela klassen kunde lära sig teckenspråk för att kunna kommunicera med Zejd. De anlitade en teckenspråkslärare och med hennes hjälp och tre månader senare, har hela klassen (och Zejd) grundläggande kunskaper i teckenspråk för att kunna kommunicera med Zejd. Barnen tycker att det här är jätte roligt och de delar med sig av sina nyvunna språkkunskaper till andra klasser men även sina föräldrar. Hjärta

"His classmates are embracing the challenge of a new language.

"I like to learn Zejd's language so I can talk to him and to other deaf people," said Tarik Sijaric, one of Zejd's best friends. "It is fun."

"I like this language and I also think it will be useful when I grow up," added student Anesa Susic."

Teckenspråksläraren som egentligen ska få betalt av staten, får ingen ersättning då landet redan har en ansträngd ekonomi. Hon får istället bidrag från föräldrar som ger så mycket de har råd med. En del har inte råd alls och överenskommelsen är att hon inte avslöjar hur mycket hon får av varje föräldern. 

Det här är så fantastiskt på många sätt. För det första är det inte alls självklart att barn i behov av särskilt stöd får gå i skolan. Skolan kan neka dem om de inte har resurser. Då blir de lämnade åt sitt öde och undervisning blir föräldrarnas ansvar. Mycket hänger alltså på de enskilda lärares vilja och kreativitet att ändå göra en insats och låta barnen gå i skolan. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-02-11 20:14 #1 av: thenameless

Fantastiskt hur fort små barn lär sig språk.  Ett häftigt språk att kunna. Tråkigt att det inte finns på schemat  i någon skola jag gått i.

Anmäl
2016-02-11 21:42 #2 av: Magi-cat

Hjärta Så underbart att läsa!

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.