Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Arbetsmiljö

Klädkod för pedagogerna

2016-02-23 21:37 #0 av: [Mazamizari]

Nu är jag lite nyfiken på ifall folk här upplever att det finns någon slags klädkod där ni jobbar. 

Varför detta intresserar mig just nu är för att jag besökte min VFU-förskola igår och fick höra att de hade ändrat sin klädkod till det värre enligt mig. Jag tyckte att de var rätt extrema redan innan men nu har de utvidgat det.

Då jag besökt förskolan innan så har de nämnt att de inte tillåter att man har shorts/kjol på sig även om det är sommar. Nu har de bestämt att man inte får ha linne på sig heller, även om det är sommar och varmt ute. Anledningen till att de har bestämt detta är för att det är skamligt att BH:n syns. Även om det bara är banden. Jag kan förstå att helt genomskinliga kläder är fel arbetskläder. Men att man ska förbjuda att man till exempel kan se en skugga av färgen på BH:n genom ett ändå väldigt kompakt tyg känns lite överdrivet. 

Så är dessa regler vanliga? Eller finns det någon annan slags klädkod hos er?

Anmäl
2016-02-23 21:47 #1 av: Loris M

Det var det konstigaste! FörskräcktÄr det i Sverige eller har du din VFU utomlands? 

Jag har aldrig varit med om några förbud eller klädkoder under alla år som jag jobbat som förskollärare. Sen finns det kläder som är mindre praktiska. Som t.ex. jättekorta kjolar. Men det är en annan sak. Jag tror inte att det är vanligt med klädkoder. Det där med BH förstår jag överhuvudtaget? FunderarDet känns verkligen jätte orimligt och konstigt. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-02-23 21:54 #2 av: [Mazamizari]

#1 Det är i Sverige förskolan ligger i. Jo det med praktiska kläder kan jag förstå och att ja vissa kanske är lite för... sexiga? Men samtidigt så tycker jag att vissa restriktioner kan gå överstyr, som jag tycker att det har gjort nu. 

Anmäl
2016-02-23 22:01 #3 av: Loris M

#2 Så underligt! Har aldrig hört talas om. Men vem är det som hittat på dessa regler? Chefen eller pedagoger själva? Och varför?  Jag förstår inte problemet. På vilket sätt kan det vara ett problem och för vem? Att någon går runt i ett linne? Hur motiverar de själva dessa regler?

Förlåt, det blev en massa frågor istället för några svar, men jag är jätteförvånad. Funderar

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-02-23 22:05 #4 av: Loris M

Såg nu att du skrivit det här: "Anledningen till att de har bestämt detta är för att det är skamligt att BH:n syns. "

Nu blir det ännu konstigare. Sedan när är det skamligt? Förskräckt

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-02-23 22:10 #5 av: [Mazamizari]

#3 Jag ska själv fråga min handledare mer ingående när min VFU period börjar för jag är själv väldigt konfunderad när det gäller detta. Fick höra rätt flyktigt om det strax innan mötet skulle avslutas för att sen få kommentaren att den tröjan jag hade på mig inte var okej. Och det var en blus med material som låg dubbelt så BH:n syntes verkligen inte tydligt! 

Men jag tänker att det måste varit någon som klagat, om det är en annan pedagog eller någon förälder? Men jag tycker ändå att det känns extremt. För såna kläder ser man ju överallt på stan så varför ska de förbjudas där plötsligt? 

Anmäl
2016-02-23 22:17 #6 av: Loris M

#5 Visst känns det extremt. Och overkligt. Jag trodde för ett ögonblick att du skojade med mig :)

Även om någon klagat så har jag svårt att förstå hur de kan gå med på det. Att dessutom kommentera dina kläder känns som jättedålig stil. Mycket märkligt!

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-02-23 22:23 #7 av: [Mazamizari]

#6 Det var inte första gången jag fått kommentarer om mina kläder och första gången det skedde så var det en väldigt mycket mer olämplig kommentar.  Och jag klädde mig inte annorlunda gentemot de andra kvinnorna som var anställda! 

Anmäl
2016-02-24 08:38 #8 av: Artlink

jag vet att privata företag som tex Jensens har klädkod. Det är en del av deras marknadsföring. Alla har samma pikétröja och byxor med logga.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-02-24 08:41 #9 av: [Mazamizari]

#8 Så de måste ha samma klädsel sommar och vinter? Eller vet du om de anpassas efter årstiderna?

Anmäl
2016-02-24 08:43 #10 av: Artlink

Hos oss har vi rättat unga tjejer med korta magtröjor och djup urringning eller allt för högt skurna shorts. Detta har mer med förebild att höra och respekt för föräldrar. Det är till och med så att jag hellre tar på mig en längre tröja och en sjal i halsen och sätter upp håret i en knut om jag ska möta föräldrar från muslimska länder för första gången, av ren respekt för dem så de inte ska känna sig besvärade. Vi har så mycket viktigt att diskutera så deras koncentration ska ligga på det som sägs och inte distraheras av svenskarnas klädstil. Det är inget kommunen har gett direktiv om. Rent förnuft! När vi känner varann bättre återgår jag till kortärmat och utsläppt hår, så som jag är i vardagen. 

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-02-24 08:47 #11 av: [Mazamizari]

#4 Såg din kommentar nu. Och nej det sas inte rakt ut med just de orden. Varför jag valde det ordvalet var för att det var så jag läste av argumentationen som jag fick ifrån min handledare. Även om den var flyktig och jag vill ha en bättre när jag återvänder. Sen grundas det delvist på att han kan ha på sig vad han vill trots det att han får kommentarer från sina medarbetare.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.