Annons:
Etikettmatematik
Läst 2211 ggr
Loris M
2/26/16, 9:27 AM

Att introducera matematik för småbarn

Det är lätt enligt Mira Banjac, då matematiken finns precis överallt…

"Överallt finns matematiken. Den ligger som en (o)synlig slöja över livet självt, människan, naturen och tingen. Den finns omkring oss för att hjälpa oss att leva. Om man tänker efter så skulle det mest vardagliga inte fungera utan matematik. Vi skulle inte kunna handla mat, inte åka buss och inte arbeta. Och ändå skulle många fortfarande säga att matematik handlar om siffror. Ja, det är så mystiskt, så att man inte kan sluta undra över varför det blivit så här? Och hur ska vi ändra på det?/…/

Att introducera barn till matematik är roligt. Egentligen handlar det om att ta fram ”matteglasögonen” och börja titta. Sen kommer det kanske viktigaste och det är att servera mattespråket. Lätt, lättare, lättast. Ung, yngre, yngst. Högst upp, lägst ner, nära, utanför. Sen, strax, snart, nyss. Full, tom, resten. Matematikspråket ger inte bara förståelse utan också självförtroende. Och när de fått kunskap och självförtroende så kan man också diskutera sina hypoteser och tillsammans med andra finna nya tankebanor och svar…… "

Källa 

Annons:
Loris M
2/26/16, 9:30 AM
#1

Tre förskollärare svarar på frågan hur de arbetar med matematik när tidningen Förskolan frågar….

http://www.lararnasnyheter.se/forskolan/2016/02/25/forskolan-fragar-hur-jobbar-ni-matematik

Loris M
2/27/16, 11:45 AM
#2

"Varför hålla på med matematik i förskolan, förutom att det står i läroplanen? En god anledning kan vara att det är barnens demokratiska rättighet"

http://www.lararnasnyheter.se/forskolan/2016/02/25/allas-ratt-matematik

Loris M
2/27/16, 11:46 AM
#3

"En duk och några stenar, det är allt som behövs för att göra en resa till matematikens och geometrins land. Då kan kvadrater, rektanglar och primtal bli något man ser överallt, en del av vardagen."

http://www.lararnasnyheter.se/forskolan/2016/02/25/rektanglar-kvadrat

"I ett rum handlar det om stenar, besöksledaren Charlotte Flodin berättar om mineraler för den ena halvan av klassen, lektionen kallas för Mineraldetektiven. I rummet bredvid har kollegan Johanna Källman placerat ut en svartvitrutig duk på golvet, inramad av fyra värmande, men aningen knarriga, liggunderlag. Barnen slår sig ner och knarrar loss, men bara lite grann. Stunden i rummet genomsyras annars av ett geometriskt perspektiv och är också ett sätt att lekfullt berätta att alla tal inte har samma egenskaper.

– Visst kan det låta ganska avancerat med geometri, men när de får sitta och pyssla och lägga ut stenar, då kan de se vad som blir vad. Det handlar om att bygga upp en förståelse för kvadrattal, rektangeltal och ibland, när vi hinner med, även primtal. De förväntas inte förstå att ett primtal är ett tal som är delbart med sig själv och ett, att det bygger upp alla andra tal. Men de ska ha hört det och kanske bli nyfikna på att veta mer, säger Johanna Källman."

Loris M
2/27/16, 11:50 AM
#4

Utomhuspedagogik och matematik. Ännu en bra artikel om matematik och hur man kan ta till vara det som finns i naturen för att lära och prata matematik.

http://www.lararnasnyheter.se/forskolan/2016/02/26/rakna-aventyr

Upp till toppen
Annons: