Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Genus

Könsneutrala leksaker

2016-03-26 13:10 #0 av: Loris M

Hur tänker ni när ni köper nya leksaker till förskolan (eller till ditt barn om du är förälder)? 

Undviker ni leksaker som förstärker stereotyper som Barbie eller olika hjältar? Jag vet att det finns förskolor som helt tagit bort Barbie t.ex. och allt som kan upplevas som "flickigt". Vad tänker ni om det och överhuvudtaget vad brukar ni tänka på när ni köper leksaker?

Bilder från Pixabay.com

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-03-26 13:13 #1 av: Ralph

Jag köpte det mina barn ville ha, jag lade inte politik i leksaker.

Anmäl
2016-03-26 13:16 #2 av: Loris M

#1 Det är bra, men "politiken" finns där oavsett om du vill eller inte. Barn påverkas av medier, av kompisar, av allt möjligt och när de till slut "väljer" så blir det kanske ändå utifrån det de erfarit och sett. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-03-26 13:25 #3 av: Ralph

Om det är så, så låt det vara så.
Påverkan kan komma i olika skepnader, vad som är av godo och vad som är av ondo avgörs av det rådande "politiska" läget.

Anmäl
2016-03-26 13:34 #4 av: Sweelin

Jag tycker det är synd, för jag älskade barbie när jag var liten, jag for inte direkt illa av att vara den stereotypiska tjejen och gör fortfarande inte. Att man tar bort vissa leksaker på skolorna är ju helt knäppt! Då får ju inte barn som vill leka med sådant dom kanske vill? Så man får INTE vara tjej och leka med barbie för det är fel? Då är det mer accepterat att killarna gör det för det tyder på att man tar bort samhällsnormer. Får jag barn så köper jag hem allt möjligt, barbie, bilar, lego, dockor, whatever dom känner för. Det börjar liksom bli överdrift åt andra hållet med det här med att barn endast får ha neutrala saker, absolut inget som anses flickigt eller pojkaktigt? 

Anmäl
2016-03-26 13:39 #5 av: Terra Australis

Jag håller med om att det är dumt att göra leksaker till politik.

Anmäl
2016-03-26 13:45 #6 av: _Fisken

Jag svär väl i kyrkan o kanske är gammeldags men det satt i ryggmärgen på de flickor vi drivit upp att de ville leka med dockor o rosa hästar med lång man. Det fanns ingen anledning att gå emot det och försöka lägga på dem andra tankar.  När vi gick till leksaksaffären så gick de direkt till "flickhyllorna". Har de blivit påverkade av andra barn vid en ålder av typ 3-4 år? Nej, vi har inte haft dem på dagis.  Det är lite som att lära en högerhänt bli vänsterhänt. Det är min åsikt.

Anmäl
2016-03-26 13:55 #7 av: Terra Australis

Precis rätt, barn ska välja själva och inte tvingas in i något "politiskt korrekt".

Anmäl
2016-03-26 14:01 #8 av: Loris M

Fast det handlar inte om att vi ska "tvinga" flickor att leka med bilar istället, eller pojkar att leka med Barbie. Det handlar om att de ska få samma möjligheter och att det ska kännas lika naturligt för en pojke att leka med Barbie som med bilar utan att behöva tänka på vad vi vuxna har för förväntningar eller hur det kommer att uppfattas av andra. Det handlar också om att förskolan har i sitt uppdrag att motverka stereotypa könsroller. Det står uttryckligen i läroplanen. Som i sig är ett politiskt dokument. Så även där går det inte att undvika eller "låta det vara". 

Sen håller jag med dig Sweelin (#4) att det riskerar att gå till överdrift om man tar bort Barbie exempelvis. "Flickigheten" sitter inte i leksaken utan i våra värderingar så det är dessa vi måste jobba med. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-03-26 15:01 #9 av: Chilinöt

Jag håller med på allt #4 skriver.

Motverka sterotyper kan man ju göra på massa olika sätt i förskolan, utan att plocka bort leksaker som barnen faktiskt tycker om. När jag leker med barnen på min förskola, så brukar jag få med både flickor och pojkar med flera olika leksaker. Man leker inte bara med barbie, eller bara med bilar. En är en barbie och en är en häst och en vill vara bilen och en fjärde är batman och det händer en väldig massa grejer som sätter fantasin på prov. Barbie och bilen räddar dagen lika mycket som de andra. Sen om min häst är jättebra på någonting så frågar dem om jag vill byta leksak och det går bra, vips så leker alla med allting oavsett steroeotyper. Tycker steroetyperna ska utmanas, inte döljas.

Vi tog däremot bort barbie ett tag, men det var för att dem inte lektes med, men sen blir de roliga igen när de kommer fram igen.

Anmäl
2016-03-26 17:08 #10 av: Lojs

Så länge jag fick bestämma blev det könsneutralt eller lite vad som helst som verkade roligt (dvs, "tjejjigt" eller "pojkigt" spelade ingen roll), men sedan har barnet fått bestämma själv. vi har pratat mycket om varför man leker med olika saker osv, men i det yttersta har han fått göra sina egna val. "Tyvärr" har han valt väldigt klassiskt "pojkiga" saker, men för mig är det viktigast att han får göra sina egna val, bara han vet att det finns en problematik bakom, för mig är medvetenheten viktigast,

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2016-03-26 19:07 #11 av: fluffis

Intressant diskussion. Jag har själv inte behövt välja än eftersom sonen bara är sju månader. Klossar och mjukisdjur med mycket färger är inte så mycket flickaktigt eller pojkaktigt. Dessutom har vi ändå fått det mesta. Det ska bli intressant att se senare vad mormor, morfar, farmor och farfar kommer med i presentväg :)

Jag är själv mycket för att min son själv ska välja men innan dess så vet i sjutton om jag går och köper en docka för att se om han gillar den :)

Förresten det gick en dokumentär för ett tag sen där man hade testat att ge leksaker till apor (schimpanser har jag för mig) och då valde honorna de flickaktiga leksakerna och vice versa. Det sitter kanske mer i ryggmärgen än vad man vill tro, åtminstone jag :)

Anmäl
2016-03-27 09:02 #12 av: Magi-cat

#11 Jag kommer ihåg den där dokumentären, men hittar den inte nu. Men det finns många länkar om aporna och leksakerna.

.

Det finns flera studier om apor och leksakspreferenser.

Här är en om rhesusapor:

"We compared the interactions of 34 rhesus monkeys, living within a 135 monkey troop, with human wheeled toys and plush toys. Male monkeys, like boys, showed consistent and strong preferences for wheeled toys, while female monkeys, like girls, showed greater variability in preferences. Thus, the magnitude of preference for wheeled over plush toys differed significantly between males and females. The similarities to human findings demonstrate that such preferences can develop without explicit gendered socialization. We offer the hypothesis that toy preferences reflect hormonally influenced behavioral and cognitive biases which are sculpted by social processes into the sex differences seen in monkeys and humans."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18452921

Och så finns det kritik:

"A scientific critique of monkey toy preference research malin ah-king"

ojs.ub.gu.se/ojs/index.php/tgv/article/download/2434/2184 

Här är både om ap-experimenten och kritiska synpunkter: (min fetning)

"It's unclear. Young boys seem to like "boy toys" more, while girls don't seem to have a preference one way or the other until a later age — but nobody can really figure out why, or point the blame to society, hormones, or another particular cause. So don't feel like you're depriving your kid or messing with their natural urges if you only give them gender-neutral toys. Frankly, I'm going to start buying all my friends' babies giant stuffed koalas. How could you possibly lose with giant stuffed koalas?"

http://www.bustle.com/articles/89866-do-girls-really-prefer-dolls-the-science-behind-gender-preference-in-toys

Jag tycker att apstudierna är intressanta. Men drar man långtgående slutsatser om att det är så här det "är" och "ska" vara hos människor blir det naturligtvis fel eftersom våra samhällen ser lite olika ut. 

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-03-27 10:50 #13 av: Loris M

Intressanta studier! Tack Magi-cat för länkar. Blomma Det är alltid svårt att dra några generella slutsatser om studien inte är väldigt omfattande. Men även svårt som du skriver att jämföra våra olika samhällen. Det finns även studier (vilket också nämns i den andra länken) där de studerat nyfödda och tittat på hur länge ex. en flicka tittar på en docka respektive en bil och utifrån det dragit slutsatser. Det blir lite löjligt tycker jag, för det kan handla om några sekunders skillnader. Sådana studier är bra för att få igång en diskussion men att dra några slutsatser blir nästintill omöjligt. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-03-27 14:01 #14 av: MelodyX

Mina barn har både och eftersom de är flicka och pojke med ett år emellan och har samma lekrum. Trots det vill flickan helst klä sig i Elsaklänning och pojken ha batmankostym på sig. De leker också helst med my little pony (flickan) och bilar (pojken). Jag gör som de flesta här - köper det de vill ha. Oavsett var de har fått värderingarna ifrån så är ju det som de vill ha det och jag skulle aldrig köpa något annat åt dem bara för att det ska vara politiskt korrekt. 

Anmäl
2016-03-27 15:52 #15 av: [NeferNefer]

Mina barn har också leksaker av många olika slag. Yngsta pojken klär sig helst i klänning och leker med allt i dockväg. Han leker också med bilar och spelar dataspel. Lilltjejen är inne på allt som har med teknik att göra. De är precis som mina andra barn och precis som vännerna på förskolan. Jag tror definitivt på att ge barnen alla positiva möjligheter och inte inskränka deras lekar och fantasi med våra eventuella stereotypa bilder av vad vissa barn får göra och inte får göra. Barbie var poppis en tid. My Little Pony var poppis ett tag också. Precis som det ska vara. 

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-03-28 17:52 #16 av: Thiah

Jag köper vad han vill ha men sert samtidigt till att det finns av alla sorters leksaker. Att ge möjligheten att leka med alla sorters leksaker och vara noga med att själv inte sätta värderingar i det han väljer. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-03-28 18:53 #17 av: [TanatosNyx]

Lång diskussion, hoppar de flesta svaren. Vi gör som #1. Sen kan man komplettera muntligt i stället för att vara lättstött om stereotyper. Presentera alternativ och uppmuntra till lite gott och blandat.

Min lillebror t.ex. har alltid varit riktigt grabbig av sig, med ett enormt intresse för maskiner. Han har haft lätt att ta till knytnävarna och humöret genom sin uppväxt. Men mamma var benhård på det där, nolltolerans på att slåss och betee sig illa, men inte sjutton kom hon hem med massa barbies som kompensation heller, eller skyllde på actionfigurer på tv.

Idag är han vuxen och strax färdigutbildad, fortfarande inom samma stora intresse och han har ett jobb som väntar på honom. Han är snäll, ärlig och omtänksam, och är det något han har varit noga med så är det att försvara de som far illa av t.ex. mobbare. Jag är stolt över honom, och han blev alldeles perfekt trots en grabbig uppväxt med pojkkläder, actionfigurer och maskiner. Det var så han ville ha det.

Om nu min son vill ha tyllklänning med spetsar på så ska jag egenhändigt sy dem åt honom. För tillfället älskar han prinsessan sofia (barnserie på disney jr, sofia den första) och verkar intresserad av djur. Men han leker också gärna med bilar och allt möjligt.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.