Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Samhällsdebatt

Familjeliv på yle

2016-05-30 17:17 #0 av: Thiah

Här finns några intressanta podcast(? Eller vad kallar man dom) om dagvården i Finland. Finns 3 olika tror jag och det har blivit en del prat om dessa artiklar/podcast på jobbet.

http://svenska.yle.fi/program/familjeliv

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-06-05 09:11 #1 av: Loris M

Vilken nedslående läsning! FörskräcktSå här står det bl.a. 

"Mamman berättar om en eftermiddag då hon fick höra att hennes son blivit tvungen att springa runt daghemsgården medan alla andra stått och sett på. Det här som straff för att han inte kom in då han blev ombedd att göra det. En annan gång blev han nekad sin snuttetrasa under vilan för att han hade bråkat med en kompis tidigare under dagen." 

Är läget i Finland likadant som i Sverige när det gäller brist på personal? Mycket av det som skrivits i artiklarna låter nästan osannolikt. Men det påminner också tyvärr om situationer på en del förskolor (som jag tidigare skrivit om) där läget är akut och ohållbar p.g.a. stora barngrupper och för få pedagoger. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-05 09:17 #2 av: Loris M

Jag blev fundersam över följande i en av artiklarna:

"Ett led i rätt riktning är det nationella styrdokument för småbarnsfostran som träder i kraft år 2017. Det här ska bland annat garantera en likvärdig behandling av barnen i alla regioner. Än så länge arbetar daghemmen enligt de normgivande riktlinjer. I varje kommun kan politiker och tjänstemän fatta egna beslut enligt riktlinjerna, men det blir det ändring på nu."

Betyder det att ni i nuläget inte har några nationella riktlinjer som vi har (Förskolans läroplan)? 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-05 09:41 #3 av: Thiah

Varje kommun har sin egen läroplan så nej, ingen nationell. Vi har en riktgivande men den är inte lag(ännu).

Bara i min kommun söktes det 38 svenskspråkiga barnträdgårdslärare både till fasta tjänster och vikariat denna vår. Sedan söktes det även barnskötare men den siffran vet jag inte. Och finska sidans siffror är lika hemska procentuellt. Så jo, skriande brist på behöriga är det. Min kollega har vikarierat som barnträdgårdslärare(förskolelärare) i över 7 år på samma daghem...

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-06-05 09:44 #4 av: Thiah

Men vi har , i lag, fastsatt hur många barn per vuxen det får finnas. Så grupperna får inte bli hur stora som helst.
Stora sidan får t.ex. inte ha mer än 21 barn. Lilla sidan är väl 12 max(alla under 3 år).

Däremot ska barn nu ha rätt till halvdagsvård vilket betyder att vi mellan t.ex. 8-12 har ett barn och 12-16 ett annat. Räknas som en plats men det är 2 barn på den.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-06-05 09:54 #5 av: Loris M

Tack för att du förklarar! Jag tycker att det intressant att se hur grannländer löser det. Det är så klart bra att ni har maxtak för barn i barngrupper. Vi har bara rekommendationer. Däremot är det inte bra att varje kommun har sin egen läroplan. Då kan de ju utforma den efter eget tycke och då är det mycket det ekonomiska som får styra kan jag tänka mig. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-05 11:53 #6 av: Thiah

Vi har en plan för småbarnsfostran som ska vara grund till allt arbete men t.ex. min kommun har sen gjort ennegen läroplan.

I planens förord står det att planen ska vara en riksomfattande ram för arbetet... Men den är inte ännu lagstadgad. Därför kan det finnas skillnader.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.