Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Specialpedagogik

Barn i behov av särskilt stöd och teknik

2016-06-04 08:22 #0 av: Loris M

Det behövs mera forskning kring teknik och naturvetenskap i relation till barn i behov av särskilt stöd. Några kollegor och jag har en forskningsidé som vi vill gå vidare med, men vi skulle behöva lite input från er föräldrar och er som jobbar i förskola, skola eller fritidshem. Eller alla andra som har en idé eller ett intresse för dessa frågor.

Vad tycker ni skulle vara intressant att forska om och vad tycker ni behövs mera forskning och kunskap om när det gäller barn i behov av stöd inom området teknik och /eller naturvetenskap? Det behöver inte handla om förskolans verksamhet utan fritidshem och skola går också bra. 

Jag är tacksam för alla idéer som ploppar upp hos er och skriv gärna allt ni kommer på. Glad

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-04 08:44 #1 av: Niklas

Oj, det låter som ett väldigt brett område. Jag tycker att det vore intressant att veta mer om vad som fungerar för stora grupper av barn med särskilda behov när det gäller användning av exempelvis iPad.

Finns det något som hjälper exempelvis barn med adhd att fokusera bättre? Finns det något som fungerar bra när det gäller att lära barn med språkstörningar att prata, skriva och läsa?

Vad menar du med barn i behov av naturvetenskap?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2016-06-04 08:54 #2 av: Loris M

#1 Ja, det är ett jättestort område och teknik kan vara så mycket. Intressanta tankar du har och jag har själv varit inne på något liknande och hur digitalteknik kan användas av barn i samspelet. Det kan nog vara smart att fokusera på en specifik funktionshinder, som ADHD.

Vad menar du med barn i behov av naturvetenskap?

Det kanske blev otydligt och jag tror att jag får formulera om den meningen så det inte kan missuppfattas. Men jag menar att det ska finnas specialpedagogiskt fokus (barn i behov av särskilt stöd)  och att det får rymmas antigen inom området naturvetenskap eller teknik eller både och.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-04 08:56 #3 av: Niklas

Aha, okej.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2016-06-04 09:05 #4 av: Loris M

Det här med språkstörningar låter också intressant. Allt mer tyder på att de metoder som används av lärare för läs- och skrivinlärning är lite gammaldags och följer inte den tekniska utvecklingen. Det finns ex. ASL som har visat sig som en framgångsrik metod och som mera är anpassat till den världen som dagens barn lever i. 

Tack för tipset! Absolut värt att fundera vidare på. Tummen upp

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-05 06:11 #5 av: Niklas

För att skriva sig till läsning finns det riktigt bra appar på svenska. De är dessutom kraftigt nedsatta under sommaren.

ASL Skrivbok av Digitalt Hjarta AB
https://appsto.re/se/vblW8.i

ASL - Att skriva sig till läsning av Digitalt Hjarta AB
https://appsto.re/se/ZbtS2.i

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.