Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Övrigt

Ekologisk mat på förskolan?

2016-08-05 01:01 #0 av: [NeferNefer]

För mig och min familj är det väldigt viktigt med ekologiskt tänkande, helhet, och maten är en stor del i det. Jag tror helt enkelt inte att det är bra för barn att få i sig en massa gifter och hormoner (vilket låter som en självklarhet men tyvärr är det inte så det funkar). Därför är jag extra glad att kunna välja en förskola som lägger ner extra arbete på ekologisk (i den utsträckning det är praktiskt möjligt) mat som lagas på plats.

Hur är det på era förskolor? Jag vet andra förskolor i området där maten lagas en bra bit bort och fraktas till förskolorna, till exempel. Har ni det så, eller lagas er mat på plats? Hur är det ekologiska tänket? Och är det viktigt för er personligen? Glad

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-08-05 10:56 #1 av: Thiah

På min gamla arbetsplats lagade köksan maten själv.  Hon försökte välja bra råvaror men samtidigt bjöds barnen på vindruvor (ej ekologiska) flera dagar i veckan.  Vindruvor är ju rejält besprutade Oberörd

På nuvarande arbetsplats (kommunal) kan vi inte påverka alls. Maten kommer med postbilen varje dag. Vissa föräldrar har själva hämtat ekologisk mjölk och knäckebörd åt sina barn. 

I överlag skulle jag gärna se en bättre matkultur på daghemmen. Märker själv att magen blir knasig efter t.ex. semestern. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-08-05 11:14 #2 av: Loris M

Det finns en viss medvetenhet bland kommunpolitiker när det gäller maten men inte tillräckligt. På förskolan där jag jobbade sist fraktades maten och det var mest halvfabrikat. I kommunen där jag jobbade har de infört en dag i veckan med bara vegetariskt i både skolor och förskolor och de köper in bara ekologiskt mjölk, kaffe, grönsaker... men det finns stora variationer blad olika förskolor. Medan vissa odlar sina grönsaker och tillagar maten själva, får andra serverade halvfabrikat och knappt ätlig mat.  :( 

Enda sättet att förändra det tycker jag är genom föräldrar. Det är de som kan kräva bättre mat och även välja var de vill placera sina barn. Jag upplever att allt fler föräldrar gör medvetna val när det gäller förskolan och att maten också tas hänsyn till. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-08-05 11:16 #3 av: [NeferNefer]

Jag har varit noga i samtal med föreståndare på förskolor med att berätta om hur viktigt det är med ekologisk mat lagad på plats. Det var en av de sakerna som avgjorde senaste valet.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-08-05 12:12 #4 av: Artlink

Ja, vi har också ställt oss frågan om ekologisk och närproducerad mat i förskolan. Vårt "kök" svarar att en viss procent ska vara närodlat och ekologiskt, minns inte siffra nu men höfta till med 10%. 

Vi ser på maten att mjölk, smör och egg är ekologiska. Jag tror att råa morötter är närproducerade och barnen får gott om rå morot i stavar eller rårivna morötter. Det rivs även ner massor med morötter i diverse köttfärsrätter. 

MEN... jag tycker nog att det är att göra det enkelt för sig. Stora miljöbovarna är transporter och om all övrig mat transporteras nerifrån europa från billiga grossister då håller ändå inte deras argument. Man kan inte flagga stort med så liten del av kosten. Jag önskar att det som verkligen borde vara ekologiskt och närodlat vore fläsk- och nötköttet, fisken och kycklingen. DET skulle göra skillnad.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-08-05 12:52 #5 av: [NeferNefer]

Mer vegetariskt skulle vara mycket bra för såväl hälsan som klimatet Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-08-05 15:42 #6 av: Thiah

Vi har också en vegetarisk måltid i veckan. :)

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.