Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Yrkesprofession

Vems är ansvaret?

2016-08-05 11:21 #0 av: Artlink

Ibland har vi inom förskolan dilemman där ansvarsfrågan rent juridiskt dyker upp. När har vi pedagoger ansvar och när har föräldrarna ansvar för barnen.

exempel på dilemman:

  1. Barnet är på förskolan enligt schema men mamma/pappa kommer lite tidigare för att vara med en stund. 
  2. Förskolan har bjudit in till drop-in-fika och föräldrarna drar sig kvar vid fikabordet och pratar med varann medan barnen går och leker men deras schematid är egentligen passerad.
  3. Förskolan har bjudit in alla barn och föräldrar till förskolans dag, luciafirande eller annat event. Det ligger dagtid. Några barn är där enligt schema medan andra är där på sin lediga tid, med föräldrar.
  4. Förskolan har bjudit in till en familjekväll, anordnat utanför förskolans område i en park. Det ligger utanför förskolans öppettider men pedagogerna är där på sin arbetstid.
  5. Det är dags för utvecklingssamtal men föräldrarna kan inte få barnvakt till syskonen. Kan de kanske få vara på avdelningen under tiden? undrar de.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-08-05 16:31 #1 av: Thiah

Är föräldrarna där är dom på deras ansvar.
Är det föräldramöte ansvarar jag för deras barn om det är "mitt" annars får det vara på vår avdelning, jag kan hålla ögonen på hen men det är deras ansvar.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-08-05 19:08 #2 av: Artlink

#1 Så tycker jag det är sunt att resonera och det är helt ok att ha den policyn om föräldrarna vet om det.

Vi var på en föreläsning om juridik inom förskolan och fick veta att det är alltid vårt ansvar så länge vi lyfter lön om inget annat är sagt. 

I höst ska vi därför klargöra detta på ett föräldramöte och även lämna skriftligt till alla föräldrar på det så det inte blir några missförstånd, för händer något så står vi annars ansvariga, enligt juristen

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-08-05 19:12 #3 av: Artlink

Hur gör ni andra? Har ni skrivna riktlinjer via kommunen som omfattar detta eller är det upp till varje förskola eller till och med varje avdelning att göra olika?

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-08-05 19:25 #4 av: Thiah

Vi brukar nog berätta åt föräldrarna att om dom är ansvariga när dom är här. Men jag bor i södra Finland så jag vet inte hur den exakta juridiken gäller här.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.