Språk och flerspråkighet

Böcker på recept!

2016-08-13 11:34 #0 av: Loris M

"Barn med nedsatt språkförmåga kan få böcker utskrivna på recept, anpassat efter varje barn.

I Sörmland har ett samarbete mellan barnavårdscentraler, logopeder och bibliotekarier gjort det möjligt. Towe Karlsson jobbar som barnbibliotekarie i Strängnäs:

– Barn kommer hit med ett utskrivet bokrecept och det är ett recept ungefär som på apoteket. Man kan använda samma recept igen och komma tillbaka flera gånger.

Ungefär sju till tio procent av förskolebarn har någon form av försenad språkutveckling eller språkstörning, vilket innebär nedsatt språkförmåga jämfört med andra jämnåriga. Det kan till exempel handla om avvikande uttal och grammatik, begränsat ordförråd eller nedsatt ord- och meningsförståelse.

För att stötta de här barnen i sin språkutveckling jobbar man på flera håll i landet med att skriva ut så kallade bokrecept. Det har blivit en vanlig del i logopedbehandlingar, men även något som personalen på barnavårdscentraler kan skriva ut."

2016-08-13 15:37 #1 av: Magi-cat

#0 Väldigt bra initiativ!

På andra håll finns t.ex. "språkpiller" som ordineras i samarbete med logoped.

"Utvidgad användning av språkpillren 2012 för allmän språkstimulering, med föräldrar som besöker biblioteket, personal på förskolor, öppna förskolor, språkförskolor, särskolor, familjecentraler och förskolespecialpedagoger som utökad målgrupp.

Språkpillertipsen är bilderböcker samlade i olika kategorier från Språkpillerlistan 2011 efter inspiration från Västra Götalands Språkpuffen"

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.)