Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Språk och flerspråkighet

Böcker på recept!

2016-08-13 11:34 #0 av: Loris M

"Barn med nedsatt språkförmåga kan få böcker utskrivna på recept, anpassat efter varje barn.

I Sörmland har ett samarbete mellan barnavårdscentraler, logopeder och bibliotekarier gjort det möjligt. Towe Karlsson jobbar som barnbibliotekarie i Strängnäs:

– Barn kommer hit med ett utskrivet bokrecept och det är ett recept ungefär som på apoteket. Man kan använda samma recept igen och komma tillbaka flera gånger.

Ungefär sju till tio procent av förskolebarn har någon form av försenad språkutveckling eller språkstörning, vilket innebär nedsatt språkförmåga jämfört med andra jämnåriga. Det kan till exempel handla om avvikande uttal och grammatik, begränsat ordförråd eller nedsatt ord- och meningsförståelse.

För att stötta de här barnen i sin språkutveckling jobbar man på flera håll i landet med att skriva ut så kallade bokrecept. Det har blivit en vanlig del i logopedbehandlingar, men även något som personalen på barnavårdscentraler kan skriva ut."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6483043

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-08-13 15:37 #1 av: Magi-cat

#0 Väldigt bra initiativ!

På andra håll finns t.ex. "språkpiller" som ordineras i samarbete med logoped.

"Utvidgad användning av språkpillren 2012 för allmän språkstimulering, med föräldrar som besöker biblioteket, personal på förskolor, öppna förskolor, språkförskolor, särskolor, familjecentraler och förskolespecialpedagoger som utökad målgrupp.

Språkpillertipsen är bilderböcker samlade i olika kategorier från Språkpillerlistan 2011 efter inspiration från Västra Götalands Språkpuffen"

http://www.lansbibliotek.ostsam.se/tjanster/kategori//sprakpiller-i-oestergoetland

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.