Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Övrigt

Löfven lovar fler lärare och läslyft

2016-08-21 19:16 #0 av: Magi-cat

Fler lärare, lovar statsminister Löfvén. Och höstlovet ska byta namn till läslov vilket ska leda fram till att Läslyftet breddas till att i högre utsträckning även gälla förskoleklass.

"Det handlar framför allt om att de ska läsa mer i skolan och om att föräldrar måste läsa mer med sina barn, men också om att biblioteken och våra kulturinstitutioner ska vända sig till barn med böcker som får upp läslusten hos dem. Man ska inte bara läsa det man får till läxa utan också det man verkligen vill läsa, säger Fridolin."
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article23380950.ab

Regeringen har också avsatt 15 miljoner för ökad bemanning på landets skolbibliotek. (källa)

" Det här är ett sätt att främja det bemannade skolbiblioteket som hjärtat i skolans arbete för elevers läslust. Vi vill att pengarna ska nå de skolor där elever behöver det allra mest, så att vi sedan kan utvärdera hur vi bäst stärker skolbiblioteken och läsningen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin." (källa)

Förutom det pedagogiska värdet är skolbiblioteken också viktiga för alla nyanlända.

Det är en välkommen utveckling att regeringen inser värdet av att satsa på skolbiblioteken. Men kommer det att räcka?

Tendensen i samhället är tydlig, folkbiblioteken/filialerna läggs ner och de bemannade skolbiblioteken följer med.
Trots att det är lagstiftat att alla skolor ska ha tillgång till skolbibliotek, finns det inga krav på bemanning eller öppettider. De flesta (?) elever saknar tillgång till bemannat skolbibliotek. I nästan en tredjedel av kommunerna finns inte ett enda bemannat skolbibliotek.

Här är ett par exempel på hur man gör kortsiktiga inbesparingar och lägger ner skolbibliotek:

http://biblioteksbladet.se/2016/02/24/tema-spara-pa-barnen/

"Barnen protesterade med teckningar – men biblioteksfilialen på Lorensbergaskolan i Ludvika stängde ändå. Kvar finns ett låst rum utan bemanning"

Barnen fick inte ens ett svar...

Vi hoppas att regeringens nya löften nu når ända fram.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-09-18 23:01 #1 av: Loris M

Tack för en bra inlägg Magi-cat! Blomma Inser att jag missat den. 

Det här blev jag förvånad över: "Trots att det är lagstiftat att alla skolor ska ha tillgång till skolbibliotek, finns det inga krav på bemanning eller öppettider. De flesta (?) elever saknar tillgång till bemannat skolbibliotek. I nästan en tredjedel av kommunerna finns inte ett enda bemannat skolbibliotek."

Visste inte att det var så illa. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-09-27 07:59 #2 av: Magi-cat

Det verkar som om Författarförbundet inte ser så positivt på regeringens läslyftssatsning, men får här svar på tal:

"Läslovssatsningarna hjälper till att göra barnen mera jämlika. Det finns belagt i engelska och amerikanska undersökningar och lovläsningsprojekt av olika slag är vanligt i många länder."

http://www.dn.se/debatt/repliker/laslov-gor-barnen-mer-jamlika/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-09-27 08:11 #3 av: Magi-cat

#1 Ja, det är märkligt, trots att man vet att bemannade bibliotek är av stort pedagogiskt värde.

Hälften saknar bemanning med minst 20 timmar och tendensen är/har varit vikande. Det hoppas man ska vända med regeringens satsningar!

Argumenten för obemannade skolbibliotek kan vara minst sagt märkliga:

"jag ringer rektorn vid en skola där bibliotekarien flyttat ut och där det nu bara finns ett låst rum med böcker kvar. Han säger att det fungerar bättre nu när de har ett ”vanligt” skolbibliotek. Varför? Ja, det borde jag veta själv, säger han, ”hur det är på öppna och offentliga bibliotek”. Det han syftar på är våld och hot. Och i hans ”vanliga” skolbibliotek finns nu varken faror eller bibliotekarier. "

http://biblioteksbladet.se/wp-content/uploads/2016/02/1602_BBL_lu.pdf

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-02-08 18:06 #4 av: Magi-cat

Forskning visar att där det finns fackutbildade skolbibliotekarier höjs elevernas prestationer och de läser mer. Ändå saknar många skolor bemannade skolbibliotek!

Det finns skolbibliotek som står i särklass och visar vägen. Nacka gymnasium har fått utmärkelsen skolbibliotek i världsklass för sitt arbete.
De har rivit den traditionella lånedisken och jobbar ute i skolan bland lärare och elever där de undervisar i informationssökning och källkritik, något som ju har blivit allt mer viktigt.

Det låter intressant och lovande för framtiden!

https://www.svd.se/har-finns-stockholms-basta-skolbibliotekarier

https://www.svd.se/forskning-bemannade-bibliotek-hojer-elevprestationer

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.