Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Barns rättigheter, delaktighet och demokrati

Stämmer föräldrarna för bilder på FB

2016-09-17 09:26 #0 av: Loris M

På förskolan pratar vi mycket om etiska aspekter i samband med fotografering och dokumentation och om vikten av att vara respektfull och lyhörd för barnens känslor och åsikter. Som föräldrar verkar det som att många anser att de har rätt att lägga ut bilder på sina barn lite hur som helst utan barnens medgivande. Men så här kan det gå (i värsta fall): 

"En 18-åring i Österrike har stämt sina föräldrar för att på Facebook ha publicerat bilder från hennes uppväxt, rapporterar The Local. Sedan 2009 ska föräldrarna ha lagt upp 500 bilder som delats till deras 700 vänkontakter.

– De hade ingen skam i kroppen och brydde sig inte om ifall det var en bild som visade mig på toaletten eller naken i min spjälsäng, säger 18-åringen." 

http://omni.se/stammer-foraldrarna-for-barnbilder-pa-facebook/a/0J4kA?source=aftonbladet

Vi har redan igång en diskussion kring samma artikeln på Lika villkor så ta gärna en titt där också om ni vill. 

http://likavillkor.ifokus.se/discussions/57db8ff98e0e745006000bab-18-aring-stammer-sina-foraldrar?discussions-1

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-09-18 08:35 #1 av: Chilinöt

Men oj, den 18åringen kan ju inte haft någon bra relation till sina föräldrar. Att de hinner lägger upp ca. 500bilder innan reaktion?  Undrar om de struntade i hen och fortsatte för i så fall hade nog en annan också stämt. 

Anmäl
2016-09-18 08:40 #2 av: Loris M

#1 Ja, det finns säkert mer bakom det här och relationen kan inte ha varit bra. Men ändå en viktig väckarklocka för alla föräldrar.

500 bilder är inte så mycket egentligen, för det verkar som att det handlar om bilder under hela 18-åringens uppväxt. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.