Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Arbetsmiljö

"Förskolornas plastpanik"?

2016-10-29 14:16 #0 av: Magi-cat

Överläkaren Agnes Wold går till storms mot förskolornas "plastpanik" som hon kallar det. Bakgrunden är att Karlstads kommun sanerat på förskolorna och rensat bort 40 kbm plastleksaker, liksom plasttallrikar och madrasser som är näst på tur. Allt till en kostnad av hundratals miljoner kronor.

Orsaken till saneringen är förstås att man vill minimera risken för att barnen exponeras för farliga ämnen.

"Bakgrunden till att rensa bort plasten är bland annat Selmastudien som genomfördes på Karlstads universitet där forskarna tittade på om exponering för hormonstörande ämnen tidigt i livet har betydelse för utveckling av kroniska sjukdomar senare. Prover på gravida kvinnor visade att spår av flera hormonstörande ämnen kunde hittas i urin eller blod hos kvinnorna."

Men Wold håller inte med om riskerna:

"I en intervju med NWT uttalar sig Wold:

– Lägg genast ner denna plasthysteri! Det ska inte läggas en enda krona till på det. Och inte en enda förälder till ska skrämmas upp. Bornehag och Naturskyddsföreningen kan ingenting om det här. Fruktansvärt."

http://www.expressen.se/gt/agnes-wold-rasar-mot-forskolors-plastpanik/

Vad säger ni? "Plasthysteri"...eller "giftfri förskola"?

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-10-29 14:55 #1 av: Thiah

Jag kan väl tycka att summan är väldigt hög. Kanske man mera gradvis skulle kunnat ta bort gamla, giftiga saker?

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.