Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Yrkesprofession

Dagisfröken? Så du jobbar med att byta blöjor?

2016-11-13 08:09 #0 av: Loris M

Många pedagoger möts av fördomar om deras yrke. Har du varit med om det? 

Tidningen KIT har pratat med några förskollärare och de har berättat att både vänner och bekanta kan fälla nedsättande och fördomsfulla kommentarer som de här:

"Det måste vara kul att bar leka hela dagarna"

"Så du är med barn hela dagarna och sedan åker du hem till dit eget barn? Herregud!"

"Så du jobbar med att byta blöjor?"

"Jaha är du förskollärare? Jag trodde att du var en riktig lärare."

"Jaha så då leker du med barn hela dagarna. Fan vad soft!"

https://kit.se/2016/04/11/42184/dagisfroken-du-jobbar-med-att-byta-blojor/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-11-13 08:20 #1 av: Loris M

Jag har gjort det i alla fall och fått höra flera av kommentar ovan. Kommer ihåg när jag efter att ha läst i 3 år (utbildningen var 3 år lång när jag läste) på universitet och var så stolt när jag tagit examen. En i vänkretsen kommenterade: "Jaha vad roligt! Det är väl bra, men jag hoppas att du inte tänker jobba med det hela livet. Passa barn, det kan man göra ändå. Inte behöver man läsa på universitet för det." Och så blev det med den stoltheten och glädjen när man blir tillplattad direkt. 

En annan sa: "Egentligen så kan jag också jobba på förskolan om jag vill. Hos oss behöver man inte någon utbildning. vem som helst kan jobba. Men jag skulle aldrig kunna tänka mig att jobba bland alla skrikiga barn hela dagarna. Fattar inte att du orkar."

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-11-27 20:05 #2 av: älvornas dal

Det är tråkigt att många fortfarande tror att det handlar om barnpassning. Nu är inte jag utbildad men det händer ofta att jag får höra från vänner att bekanta att de inte fattar att jag orkar jobba med barn. En del nästan föraktar barn. :( 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.