Hållbar utveckling

Två köttfria dagar i veckan

2017-01-14 22:20 #0 av: Loris M

Eftersom det här med kött är tydligen något som engagerar och som vi kan ha väldigt olika åsikter om, så kan vi testa den här tråden också. Lipar Kanske kan vi enas om att två köttfria dagar i veckan på förskolan är ingen stor grej, eller vad säger ni?

"Kungsholmens stadsdelsnämnd i Stockholm utökar satsningen på vegetarisk mat i förskolan det här året. 2016 infördes krav på en vegetarisk dag i veckan på de kommunala förskolorna – ett krav som nu blir ännu hårdare. 2017 är det minst två dagar i veckan, då det inte ska serveras något kött.

Ett krav som Lena Forsberg, chef för barn- och ungdomsavdelningen vid stadsdelsförvaltningen, inte tycker är märkvärdigt.

– Det är ingenting konstigt med vegetarisk mat i dag, går du ut och äter middag så finns det ofta flera vegetariska alternativ. Många människor väljer att äta vegetariskt och min upplevelse är att det är ett välkommet inslag i förskolan, säger Lena Forsberg"

http://www.expressen.se/nyheter/kravet-pa-forskolorna-minst-tva-kottfria-dagar/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-01-14 22:35 #1 av: imsuchadiva

Absolut 2 köttfria dagar men då ska också vegetarianer äta kött två dagar i veckan.

Anmäl
2017-01-14 22:38 #2 av: Loris M

#1 Hur menar du då? De som äter kött kan och äter vegetariskt också, men de som äter vegetariskt äter inte kött överhuvudtaget. Ska vi tvinga dem?

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-01-14 22:48 #3 av: Zadie

Det är väl ett jättebra förslag som fler borde ta efter! Bra både för hälsan och miljön, så varför inte lära barnen detta tidigt? Det är nog dessutom större chans att de äter mer vegetariskt när de blir äldre om de fått det redan som små.

Anmäl
2017-01-14 22:52 #4 av: vendelay

#1 What? Hur tänker du där?

Jättebra förslag. Hoppas det är riktigt bra och näringsrik mat! Att vi måste minska köttkonsumtionen vet vi alla så det är ju lika bra att börja ung.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2017-01-14 23:23 #5 av: Elsa

På min förskola har vi två köttfria dagar :) oftast en dag där det är andra komplement som qourn, och en dag då det inte är något som ska likna kött heller. Alltså typ morotsbiffar eller nån soppa på grönsaker.

Tyvärr är inte kockarna på min förskola så duktiga på att laga vegetariskt, trots kurser.. hoppas dom blir bättre på det.

I övrigt tycker jag det är jättebra! Men vi har haft föräldrar som har ifrågasatt det.

Anmäl
2017-01-15 07:45 #6 av: Magi-cat

Bra förslag!

(När vegetarisk måndag skulle införas på skolan här i trakten, fanns det föräldrar som vara kraftigt emot det. De trodde inte barnen skulle få i sig alla näringsämnen om de inte åt kött eller åtminstone fisk till lunch...Men det var några år sedan och jag tror att kunskaperna ökat sedan dess.)

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2017-01-15 08:45 #7 av: soundtrack

Jättebra förslag! Skulle gärna se att det serverades mer vegetariskt i kommunen här. På dotterns första förskola lagade de maten själva och då brukade det vara vegetariskt 1-2 ggr/v. Nu går hon på en förskola där maten kommer från storkök och det är sällan jag ser vegetariska alternativ (om man bortser från tex pannkakor och potatisbullar...). På förra förskolan var det ofta vegetariska pastasåser och grytor tex.

Anmäl
2017-01-15 09:43 #8 av: Loris M

#6 Det var likadant här, vilket är lite roligt. Innan de införde en köttfridag så hade ju barnen det redan minst en eller två dagar i veckan så det var ingen skillnad egentligen. Mer än att medier skrev om det.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-01-15 10:06 #9 av: Magi-cat

#8 Just det, det blev värre när man lade ner lite extra energi på lunchen och kallade den vegetarisk. Skrattar

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2017-01-15 10:59 #10 av: Thiah

Här har vi vegetariskt 1 gång i veckan och det är ofta usel mat då, tyvärr.
Jag och maken äter inte den vegetariska förskolematen men Joel verkar tycka den är okej.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2017-01-15 11:03 #11 av: Loris M

#10 Vi hade samma problem på mitt förra jobb. De kunde verkligen inte laga vegetarisk mat utan bara slängde ihop något färglöst, smaklöst och fantasilöst. Synd, för det uppmuntrar inte till att äta vegetariskt. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-01-15 11:06 #12 av: Thiah

Här är det ost, pasta och bönor som gäller. Eller soltorkade tomater, bönor och pasta... Det enda ätbara är sopporna och spenatplättarna. Tyvärr blir ju inte barnen direkt inspirerade :(

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2017-01-15 11:11 #13 av: Loris M

Nej, precis. Det var jättesvårt att uppmuntra barnen som åt vegetariskt att smaka. För är det inte gott så kan jag ju inte låtsas som det. 

Det enda som våra kockar lyckades med var broccoligratäng. Annars hade de mest olika kombinationer med rotfrukter i ugn med en smaklös vit sås. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.