Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Övrigt

Smutsiga barn

2017-01-26 20:51 #0 av: Elsa

Hur gör ni med barn som är smutsiga?

Vi har ett barn som kommer smutsig i princip varje gång, barnet går 3 dagar i veckan och har oftast samma kläder på sig de dagarna. Igår bytte jag barnets byxor och strumpor då de vita strumporna var i princip gråa under, och byxorna hade mycket matfläckar på sig. Jag förstår om det blir matfläckar på förskolan (men även då har jag ibland bytt kläder på andra barn, tycker det är onödigt att dom går runt i kladdiga kläder om man kan byta) Mamman frågade varför byxorna låg i en påse och jag (feg som jag är, tyvärr) vågade inte säga som det var, utan att dom var blöta och jag var osäker på om det var kiss eller blött från vatten och hade därför bytt.

Hur kan man bemöta det? tycker inte mina erfarna kollegor verkar bry sig och det är jag som får ta det hela, dom ger mig inga råd heller hur jag ska göra.

Anmäl
2017-01-26 21:31 #1 av: Loris M

Alltid lite jobbigt men mycket hänger på hur relationen till föräldern/föräldrarna ser ut i övrigt. Jag har gjort som du ibland men även sagt precis som det var, att jag tyckte att kläderna var smutsiga och att jag därför bytte dem. Ingen har protesterat, för vad kan man säga liksom? 

Det är svårare med barn som är smutsiga i håret, kroppen, ansiktet och luktar illa. Det händer inte så ofta men det förekommer och då är det jättesvårt att påpeka för någon förälder att de verkar ha dålig hygien. Men det blir också jobbigt och oschysst mot barnet när andra barn undviker det p.g.a. hygien.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-01-27 20:45 #2 av: Elsa

Jag har en ganska avslappnad relation till föräldrarna, dom är i min ålder ungefär och jag var kompis med pappan då jag var liten och vi bodde på samma gata. Det är dock 20 år sedan såå. 

Barnet är ofta smutsig i håret men jag tycker att det faktiskt blivit bättre senaste månaderna, dock luktar hen rök (från föräldrarna då) samt luktar hemskt illa vid blöjbyten. Brukar alltid tvätta då det riktigt fräter i näsan. :/

Tycker det är synd, nu är våra barn små (barnet precis fyllda 2) så ingen tar avstånd pga lukten eller så. Men jag märker ju själv att ingen av oss i personalen gärna gosar ner oss på det sättet man gör med andra barn. Är barnet ledsen tröstar man ju självfallet men du kanske förstår.. känns så hemskt att skriva (och prata om). Men tycker så synd om barnet som drabbas av det på ett sätt ändå..

Haft barnets ena storasyskon när jag var vikarie och kan inte minnas att det barnet luktade illa eller var smutsigt..

Tack för att du vill bolla lite med mig :) som sagt verkar mina kollegor inte bry sig om det mer än att dom säger "lägg kläderna i en påse om du tycker dom är smutsiga" vilket inte hjälper mig så mycket.

Anmäl
2017-01-27 21:56 #3 av: Loris M

Förstår precis. Jag har haft barn i samma situation och även duschat av ett barn som var äldre, men det var också väldigt jobbigt för jag var rädd att föräldrarna skulle reagera och ifrågasätta. Som tur är (om man nu kan uttrycka sig så) så hände det att det här barnet både kissade och bajsa på sig, fast hen var blöjfri. Då kunde jag passa på och duscha barnet utan att det blir konstigt. Men kollegor var tveksamma och menade att det inte är vårt jobb.

Det var samma sak här som med "ditt" barn, ingen gosade gärna med det, och det är ju så hemskt. LedsenPlus att andra barn som sagt reagerade och kunde t.o.m. säga att hen luktade illa. 

Har haft en bra relation med mina föräldrar, men har aldrig pratat med någon av dem rakt ut om detta. Det är så känsligt och otroligt svårt att ta upp. Oftast har det löst sig när barnen blivit äldre och antagligen själva tvättat av sig. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.