Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Barns rättigheter, delaktighet och demokrati

Tvååringar språktestas och tvingas gå i förskola

2017-01-28 09:44 #0 av: Loris M

Vad tycker ni om det här? Alla barn som har föräldrar med utländsk bakgrund ska språktestas i Danmarks. Misslyckas de med testet så ska kommuner tvinga barnen att gå i speciella språkgrupper på förskolan. Om föräldrar inte går med på det kommer barnbidraget att dras in. 

"Barnen från dessa tvåspråkiga familjer har haft de danska politikernas uppmärksamhet de senaste åren. Barnen måste lära sig danska för att kunna integreras i samhället, och om inte föräldrarna lär barnen danska så måste samhället gripa in, resonerar politikerna. Därför testas danskkunskaperna hos alla treåriga barn som lever i tvåspråkiga familjer och som inte går i förskola. Barn som inte har tillräckliga kunskaper i danska ska ha extra språkträning. Sedan 2012 måste de tillbringa 15 timmar per vecka i en språkstimuleringsgrupp som den i Væksthuset. I Köpenhamns kommun finns totalt 15 språkgrupper.

Jane Cronqvist och hennes kollega Methe Hansen är språkpedagoger och arbetar i språkgruppen, men de testar också alla barnen på förskolan där de arbetar. Själva testen tar en dryg kvart.

– Men om de gör flera fel i rad så slutar vi, så att det inte ska gå ut över deras självkänsla, säger Methe Hansen. /.../

Nu vill regeringen skärpa kraven ytterligare. Tiden i språkstimuleringsgrupp ska utvidgas till 30 timmar i veckan. Om kommunen bedömer att ett barn behöver språkstimulering, men föräldrarna inte ändå inte skickar barnet i förskola, så kan barnbidraget dras in. Det ska också ställas större krav på de privata alternativ som finns till förskola att det även där ska talas danska. Dessutom ska barnen kunna språktestas tidigare, ända ner till två års ålder."

https://www.sydsvenskan.se/2017-01-24/tvaaringar-ska-spraktestas-i-danmark

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-01-28 09:59 #1 av: tlover

Min dotter är två och och kan inte prata svenska än (hon har massa egna ord däremot) ska hon då gå i språkskola? Enligt många pratar jag ju inte svenska (eftersom jag inte talar den lokala dialekten).

Nej det där är inte rätt tycker jag. Hade dom erbjudits språkskola hade det kanske varit annorlunda men jag är även tveksam mot testen 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-01-28 10:59 #2 av: Loris M

#1 Nej, jag tycker inte heller att det är rätt. Tvång gynnar sällan goda relationer med föräldrar. 

Plus att (som de också påpekar i artikeln) vistelse på förskolan är ingen garanti för att barn ska lära sig majoritetsspråket bra. Det krävs mycket annat som duktiga pedagoger, medvetet språkutvecklande arbetssätt och möjlighet att även stödja barnens språkutveckling av modersmålet. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-01-28 11:28 #3 av: Thiah

Jag kan förstå idén bakom men tycker sättet är fel. Tvång gynnar sällan någon.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2017-01-29 12:15 #4 av: Magi-cat

Väldigt tråkigt att läsa, att redan tvååringar ska testas och bedömas på det där sättet. Ledsen

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2017-01-29 14:02 #5 av: [NeferNefer]

Framför allt känner jag att det orsakar en massa oro och lidande helt i onödan. Ungar lär sig ju jättesnabbt i samspelet med sina vänner! 

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-30 10:43 #6 av: Niklas

Kommer de att få förskolan betald då?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.