Annons:
Etiketterkvalitetsarbeteutvecklingsarbete
Läst 1591 ggr
Loris M
2017-02-26 09:15

Förskolans arbete med jämställdhet

En ny rapport från Skolinspektionen som inte visar någon ljus bild av jämställdheten i förskolan. Skillnader i förskolornas jämställdhetsarbete  är oroande stora mellan olika förskolor, vilket innebär att barnen får olika förutsättningar att utvecklas och lära. Så många som tre av fyra förskolor uppger att de inte har kompetens för att utföra jämställdhetsuppdraget. 

Dessutom visar rapporten att antalet personer som helt saknar utbildning att jobba med barn ökar ständigt. 

"År 2000 låg andelen som saknar utbildning på 2,7 procent, år 2010 på 4,9 procent. I dag är andelen helt outbildade för arbetet med barn 22 procent i kommunal verksamhet och 36 procent i enskild verksamhet."

Annons:
Loris M
2017-02-26 09:21
#1

Läget är oroande menar forskare som skrivit en artikeln i SvD efter att Skolinspektionens rapport publicerats. 

"Förskolan har kommit i skymundan vid viktiga satsningar på skola och utbildning. Vi är djupt bekymrade över de många utmaningar förskolan står inför. Situationen är inte acceptabel, skriver forskarna Christian Eidevald och Ingegerd Tallberg Broman.

Förskolan har ett mycket gott anseende bland barn och föräldrar, och har under många år bedömts ha hög kvalitet – i både nationella och internationella kvalitets­index. Den har i mycket framstått som det svenska flaggskeppet bland samhälls­institutioner. 83 procent av barn 1–5 år går i dag i förskolan. Förskolan berör dagligen 500 000 barn och deras föräldrar samt drygt 100 000 anställda.

Varningstecknen kring förskolan är dock många i dag. Lamporna blinkar rött i flera områden, som likvärdighet, kompetens, utbildningsnivå, arbetsmiljö och redovisar en personalsituation med snabbt ökande sjukskrivningstal och rekryteringsproblem."

https://www.svd.se/forskare-forskolan-maste-fa-en-rejal-oversyn/om/debatten-om-forskolan

RobinEH
2017-02-26 09:56
#2

Så, är problemet fortsatt del outbildad personal eller att det saknas direkt plan för jämställdhetsarbete? 

"…Vid hälften av de granskade förskolorna vägleds inte flickor och pojkar, så att deras möjligheter att pröva olika miljöer och material varieras…"

Finns det forskning som visar att barn måste vägledas till att pröva olika saker för att utvecklas i egen riktning?

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Loris M
2017-02-26 12:23
#3

#2 Som svar på första frågan skulle jag säga både och, eftersom det verkar hänga ihop, något som även forskare i artikeln jag länkat till antyder. För att kunna veta hur jämställdhetsarbete i förskolan ska bedrivas krävs det en utbildning. 

Vad gäller den andra fråga: Ja! Massor. Om du med "egen riktning" menar utvecklas utifrån egna behov, intressen, förutsättningar m.m. och inte utifrån normen och vuxnas förväntningar. Det står ex. i styrdokumenten (som ju bygger på forskning) att barnen inte får påverkas ensidigt och att de ska få möjlighet att uttrycka sig och utveckla sin identitet på många olika sätt. Det kan de inte göra om Pedagoger arrangerar verksamheten som inte erbjuder samma möjligheter till pojkar och flickor. 

Sen är det väl också så att de måste vägledas eftersom vi lever i ett samhälle som är fullt med stereotyper och då måste de få hjälp med att sortera och lära sig att de kan och får vara på många olika sätt.

Chilinöt
2017-04-08 15:01
#4

Visst är det viktigt med utbildning, men som jag har sett ute i verksamheterna är att ibland så hjälper det inte. Flera utbildade Pedagoger tycker jag gör ett ganska dåligt jobb när det gäller jämnställdhet. 

Pedagog: "Så är ju alla män(kommentar om vad ett barn gjorde)…tycker du inte det Stina(barn)?" 

Är ett exempel som jag hörde och blev lite smått chockad över. Så att det till stor del är de outbildades "fel" håller jag nog inte med om. Även utbildade kan ha stora problem att släppa på stereotyper.

Loris M
2017-04-14 09:25
#5

#4 En utbildning är så klart ingen garant för att vara en bra och duktig pedagog. Men den skapar bättre förutsättningar för dig och ökar sannolikheten att du bli en duktig pedagog.

Upp till toppen
Annons: