Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Tips och inspiration

Normkritiska barnböcker

2017-06-02 11:03 #0 av: Loris M

Jag skulle behöva tips på barnböcker som är lite normkritiska för barn i åldern 1-6. Nu menar inte jag i relation till genus eller sexualitet, det vet jag att det finns en hel del böcker om. Utan mer om relationen mellan människa-djur-växter.

I de flesta böcker beskrivs djur som om de vore människor: De klär på sig, de går och handlar, de kan prata och ha kompisar o.s.v. Om det inte är så finns djuren i cirkus eller djurparker, vilket egentligen inte är deras naturliga miljön. Jag efterfrågar alltså böcker där djuren beskrivs i deras naturliga miljö och med deras egna och inte mänskliga egenskaper. Har ni några tips?

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-06-02 13:00 #1 av: Loris M

Ibland finns det även en hierarkin när det gäller visa djur. En del är alltid elaka (vargen), en del gulliga (grisar), en del listiga o.s. v. Tipsa gärna om böcker där sådant perspektiv vänds. Som ex. i boken ”Tre små vargarna och den stora stygga grisen” av Eugene Trivizas.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.