Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Forskning

Förskolebarns förutbestämda liv

2017-08-03 10:42 #0 av: Loris M

En dokumentär  från Vetenskapens värld som handlar om en unik studie där forskare följt 1000 personer i 40 år och detaljstuderat deras liv för att försöka förstå vad det är som gör att vissa hamnar snett. Deras resultat är otroligt intressanta.

"Ditt förutbestämda liv. Redan i förskolan sticker de som sedan ska bli våldsbrottslingar ut. I tonåren kan forskare identifiera andra som senare kommer att bli grovt kriminella. Men ny forskning visar att de här individerna i riskzonen kan fås att välja en annan väg med tidiga åtgärder."

https://www.svtplay.se/video/14553776/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sommar-avsnitt-3-2?info=visa

Det har alltid tvistats om arv eller miljö, men det behöver man inte göra längre menade forskarna som ingår i projektet. En av dem säger metaforiskt: 

"Naturen sår fröet och sen tillkommer miljön i form av sol och vatten. Hur växten utvecklas beror inte bara på fröets gener utan även den miljön som plantan växer upp i.  "

Det här innebär ju förstås att förskolepedagoger kan göra skillnad och förbättra oddsen för barn som riskerar en brottslig tillvaro. Hur ser du på det? 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-08-03 11:14 #1 av: [NeferNefer]

Om det verkligen är sant att det redan i förskolan går att avgöra så borde det ju sättas in alla möjliga resurser för att hjälpa de här barnen, så de kan få ett bra liv. Allt annat är ju vansinne!

Över lag borde mer resurser sättas in för barnen, på förskolor, i skolor och på fritidsaktiviteter och i barnhälsovården. En tryggare uppväxt för alla. Hjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-08-04 10:42 #2 av: Magi-cat

Jag tror detta bekräftar tidigare studier där resultatet går i samma riktning. 
Förskolan kan verkligen göra skillnad vilket innebär en gigantisk vinst för alla! 

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.