Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Samhällsdebatt

Lärare terroranklagas

2017-10-07 22:08 #0 av: Loris M

Det här är så obegripligt. Min första tanke var: Tur att vi bor i Sverige! ... men sedan kom jag på att SD vill avskaffa modersmålsundervisning. Men den samhällsutvecklingen som vi ser idag är det kanske inte helt omöjligt att vår politik kommer att närma sig Turkiets inom en snar framtid i denna fråga (och andra). Ledsen

"Ebru Yigit greps i sitt hem i Ankara i somras och fördes till ett militärfängelse i staden Diyarkbakir i de kurdiska delarna av Turkiet.Åklagaren hävdar att Ebru Yigit har gjort sig skyldig till terrorbrott, genom att ha deltagit i en paneldebatt om kurdiska barns rätt till modersmålsundervisning. Kraven på modersmålsundervisning kan enligt åklagare skada medborgarnas nationella turkiska identitet. Debatten hölls 2008. 

Lärarförbundet i Stockholm har sedan ett antal år ett samarbete med lärarfacket i Turkiet. Anders Johansson, fackligt förtroendevald i grundskoleteamet, säger till Lärarnas tidning: 

– Det här är en fruktansvärd tragedi. Lärarna i Turkiet är helt rättslösa. De kan anklagas för att ha haft samröre med terrororganisationer, men får inte reda på vad anklagelserna grundas på eller vilken terrororganisation det är. 

Han berättar att många lärare har blivit avskedade på lösa grunder, fått yrkesförbud, förbjudits på livstid att ta offentliga anställningar och kastats i fängelse.

– Möjligheten att uttrycka sig fritt i Turkiet är helt borta. Alla som inte dansar efter presidents pipa kan råka illa ut. Det senaste är att det har införts en ny läroplan, som innebär att lärarna inte får lära ut Darwins utvecklingsteorier på låg- och mellanstadiet."

http://lararnastidning.se/larare-terroranklagad-for-krav-pa-ratt-till-modersmalsundervisning/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-10-07 22:53 #1 av: papa-bear

det börjar bli som i kambodja under pol pot i turkiet, du blir skjuten om du har glasögon, eller om du gör något som antyder att du skulle vara intellektuell.

Anmäl
2017-10-08 08:57 #2 av: Loris M

#1 Ja, tyvärr, för varje antydan till intellekt upplevs som ett hot mot mot staten. Vilar huvudet i handenLärare blir ju extra farliga i deras ögon eftersom de kan sprida budskap till och genom eleverna. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-10-08 16:59 #3 av: Magi-cat

#0 "...har gjort sig skyldig till terrorbrott, genom att ha deltagit i en paneldebatt om kurdiska barns rätt till modersmålsundervisning. "

Fruktansvärt och obegripligt! Men som du säger, Loris, kanske inte så långsökt avlägset som man skulle kunna tro. Ledsen

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.