Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Övrigt

Hur kan ni arbeta förebyggande?-sexuella övergrepp

2017-11-21 21:29 #0 av: Loris M

Förskolepedagog Mia Lingåker som har skrivit boken "Våga se signaler på sexuella övergrepp" berättar om hur pedagoger kan jobba förebyggande och hur de kan se och tyda barnens signaler vid sexuella övergrepp. 1 av 5 barn (under arton år) har blivit utsatta för sexuella övergrepp. Ledsen

"Vilka signaler hos barn ska man uppmärksamma?

– Främst hur barnet beter sig. Varningssignaler om övergrepp kan vara att ett barn ger uttryck för en vuxen sexualitet, till exempel känner till sexuella företeelser som små barn inte ska kunna veta något om, eller att barnet onanerar tvångsmässigt utan att kunna sluta. Men det finns ingen säker mall, man måste se till barnets hela situation.

Hur kan man arbeta förebyggande?

– På min förskola, Södra gårdens förskola i Örebro, har vi utformat integritetsstärkande riktlinjer utifrån Rädda barnens material Stopp! Min kropp!

– Det handlar om att visa barnet respekt vid blöjbyten, toalettbesök och kroppskontakt, såsom kramar. Och vi gör övningar med barnen, till exempel kroppskartor. Utifrån dem kan vi prata om att vissa kroppsdelar är privata. Om någon vill ta på dem så har barnet rätt att säga: Nej! Stopp!"

http://pedagogiskamagasinet.se/det-ar-aldrig-barns-ansvar-att-stoppa-overgrepp/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-29 13:08 #1 av: Thiah

Här finns det också material för att jobba mot sexuella övergrepp hos barn. 

Bilden är på ena planschen som man kan ladda ner gratis. 

Väldigt viktig sak att jobba för i förskolorna. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.