Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Språk och flerspråkighet

Tema modersmål stängs ner

2017-11-26 14:21 #0 av: Loris M

Jag har skrivit om Skolverkets Tema modersmål många gånger och uppmanat er att använda sidan. Nu kommer den att stängas ner tyvärr. Jag har skrivit ett inlägg om det på Multikulturellt så jag kopierar bara rakt av vad jag skrivit där. 

Skolverket har sedan många år tillbaka haft en bra sida som heter Tema modersmål. Den vänder sig främst till de som arbetar i förskolan/skolan men även föräldrar till flerspråkiga barn eller öht alla de som känner barn som kan flera språk hade kunnat ha nytta av sidan. Där finns material på ett trettiotal språk inklusive minoriteter. Bl.a. finns lexikon, rim och ramsor, sagor, sånger, forskning, publikationer m.m. på de olika språken. 

Här hittar ni den!

Jag läste precis att sidan kommer att stängas ner p.g.a. bristande resurser. Jättesynd tycker jag, för jag vet att verksamma inom förskolan har mycket stor nytta av den sidan, speciellt när de får nyanlända barn i sina barngrupper som ännu inte behärskar det svenska språket. Men även för de andra barnens skull, att kunna höra sagor på sitt modersmål är jätteviktigt och en del av förskolan arbete med flerspråkiga barns modersmål, kultur och identitet. 

Ta gärna en titt och spara material innan de stänger ner sidan, den 2 januari 2018. Det är mycket tråkigt att de inte kommer att ersätta sidan med något annat utan uppmanar lärare att själva starta egna grupper i sociala medier. Schysst! Vilar huvudet i handen(eller inte)

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-26 18:54 #1 av: Loris M

Här t.ex. "Katten musen tiotusen" på svenska, arabiska, finska, samiska, spanska, surani och turkiska.

http://urskola.se/webbplatser/kattenmusentiotusen/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-26 18:59 #2 av: Loris M

Eller t.ex. sagan "Det här är min mamma" som handlar om barn till föräldrar med olika hudfärg. Finns på 13 språk. 

http://modersmal.skolverket.se/sites/svenska/index.php/flersprakighet-i-forskolan/lyssna/1473-det-aer-min-mamma-thatas-my-mum-2

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-26 19:00 #3 av: Loris M

Ärligt talat fattar jag inte att de bara kan stänga ner sidan utan någon tanke på att ordna något annat eller att åtminstone låta det som redan finns ligga kvar. Vilar huvudet i handen

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-11-26 19:17 #4 av: Magi-cat

Vad synd minst sagt! 

Varför kan de inte låta det som finns ligga kvar? 

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.