Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Specialpedagogik

Språkstörning

2017-12-02 18:08 #0 av: Loris M

(Till sajtens lexikon)

Språkstörning är ofta svår att upptäcka då det ofta förekommer i kombination med andra diagnoser. Det finns en del forskning om språkstörning och det man vet är att hjärnan hos personer som har denna diagnos bearbetar språket på ett annat sätt, men vi vet fortfarande inte vad det beror på. 

Riskförbundet Attention har gjort en bra och kort video om hur språkstörning kommer till uttryck vad det beror på och hur det påverkar barnen med språkstörning och deras vardag. Även barn som har diagnosen berättar om vad som blir jobbigt i skolan och med kompisar. 

https://www.youtube.com/watch?v=L0tQi4VCi3g

Barbro Bruce har skrivit en bok "Språklig sårbarhet i förskola och skola" förra året där hon myntar begreppet språklig sårbarhet vilket hon tycker passar bättre att använda när vi pratar om barn i förskolan, eftersom språkstörning är en medicinsk diagnos. Jag håller med. Speciellt som det första ordet innehåller ordet störning som har så negativ klang. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-12-02 18:11 #1 av: Loris M

SPSM har en jättebra publikation "Att arbeta med språkstörning i förskola och skola" med många konkreta tips på hur ni kan arbeta med barn som har denna diagnos.

Publikationen kan ni enkelt ladda ner kostnadsfritt:

https://webbutiken.spsm.se/arbeta-med-sprakstorning-i-forskola-och-skola/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-12-02 18:33 #2 av: Loris M

Sedan finns det en annan bra sida som vänder sig till både föräldrar och pedagoger och där det finns massor med olika tips på böcker, forskning, material m.m. 

Only for heroes

https://onlyforheroes.se/category.html/bocker-2

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-03-03 08:10 #3 av: Loris M

Temanummer i tidningen Lika värde handlar om språkstörning denna gång:

https://www.spsm.se/kurser--aktiviteter/nyheter/nyheter/sprakstorning-ar-tema-for-lika-varde/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.