Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Föräldrasamverkan

Föräldrar, släpp kontrollbehovet!

2018-01-03 23:21 #0 av: Loris M

Insändare om förskoleföräldrar som gör sina barn en björntjänst och ställer orimliga krav på förskolepedagoger:

"I mötet med de yrkesgrupper som arbetar med barn är berättelserna om föräldrar som hotar, vaktar, kontrollerar och ställer orimliga krav de som dyker upp oftast när vi talar om faktorer som gör jobbet för svårt eller stressat. Många är de gånger jag har fått fråga om jag verkligen fattat rätt – beter sig folk verkligen så som pedagoger och lärare berättar om? /.../

När simskolor måste be föräldrar lämna lokalen eftersom de skäller ut de ideella – men välutbildade – ledarna för att undervisningen går för långsamt. Eller för att de bland femton barn inte utmanar just deras unge på precis rätt sätt.

 När bra lärare säger upp sig för att de inte orkar med pressen från föräldrar att sätta bättre betyg på barnen än vad deras prestation håller för? När förskolechefen ska anpassa schemat i matsalen efter vilka tider varje familj äter på när det är helg. Som om det logiska skulle vara att en grupp på arton ska inrätta sig efter just mitt barns behov. Vad tror vi att vi ger våra barn när vi bidrar till att stressa sönder de vuxna som finns nära dem? När vi inte litar på kompetensen hos dem vi anförtror det bästa vi har? Tror vi att vi gör våra barn en tjänst när vi sätter dem enskilt före gruppens bästa, dessutom på bekostnad av yrkeskunniga vuxnas självkänsla? "

https://www.expressen.se/debatt/nu-far-ni-skarpa-till-er-forskoleforaldrar/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-01-08 11:38 #1 av: Magi-cat

Rysligt! Fryser De tror antagligen att de står upp för barnens bästa, men det kan många gånger vara en björntjänst. 
Visst ska man kunna ta upp om något är fel, men omsorgen verkar helt ha gått överstyr och blivit ett orimligt kontrollbehov, stjälp istället för hjälp.

Som det här:

"Bara kvällen innan hade jag mött en förskolelärare som blivit utskälld av en förälder för att barnet inte hade rätt strumpor vid hämtning. Strumporna i fråga var visserligen omärkta men nog borde de väl kunna ha koll på sånt?"

Visst, nog skulle de "ha koll på sånt", övermänskliga änglar som de är. Pratar i nattmössan Eller - borde föräldern kunna skilja viktiga frågor från mindre viktiga och göra det bästa av allt, inklusive situationen med fel strumpor? Vad lär sig barnen?

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.