Värdegrundsfrågor

De förbjuder alla krigslekar

2018-01-16 15:27 #0 av: Loris M

En förskola i Halmstad har förbjudit alla former av krigs- och vapenlekar. Är det rätt väg att gå tycker du?

"Personalen på förskolan upptäckte att flera barn blev illa berörda av lekarna på gården.

– I början av leken är det kanske okej, men sedan eskalerar det. Då kan barnen få svårt att bedöma sin egen kraft, säger Susanne Elveroth Aronsson, förskollärare på Västanvinden.

På förskolan beskriver man det som att barnen lekte våldsamma lekar med inspiration från datorspel med 18-årsgräns. Förskolechefen tog därför beslutet att förbjuda alla sådana typer av krigslekar.

– Vissa barn mår inte bra av detta. Vi märker att det är på väg att bli en kränkning, och därför förbjuder vi det i förebyggande syfte, säger förskolechef Annette Altemyr."

Docent i förskoledidaktik  Christian Eidvald tror inte på förbud:

"– Barn leker väldigt många olika lekar, en del är lugna, andra äventyrliga. Ofta leker de sådant som de varit med om, sådant de sett på TV eller som sker hemma. Jag ser krigslekar som ett naturligt inslag, säger han till P4 Halland.

Leken kan vara en form av bearbetning, eller en äventyrlighet, säger han.

– Detta skiljer sig från bråk, för i leken kan man se på ansiktsuttrycken att de skrattar ofta och att de inte slår varandra. Ibland missuppfattar vi leken som ett bråk, och generellt sett tycker jag det är en lek som ska uppmärksammas och kanske till och med uppmuntra till viss del."

2018-01-16 15:31 #1 av: Loris M

Personligen tror jag inte på förbud. Att barnen är våldsamma mot varandra beror på andra orsaker än att de får leka krigslekar. Att förbjuda det löser inte heller problemet. Det gäller att skilja på lek och bråk och här borde de arbeta på andra sätt än att förbjuda leken.

Vi har tidigare diskuterat det här på sajten:

2018-01-16 15:35 #2 av: Dioramabyggare

Jag tror på docentens inställning, att lek kan vara ett sätt att "lätta på trycket" för de barn som behöver det. Vidare tror jag på att det är bra att personalen är med och "styr upp" om leken skulle urarta till bråk. Det kan ju vara en fråga om att några av barnen kommer från krigsdrabbade länder och som "leker krig" för att bearbeta effekterna av sina eventuella traumatiska upplevelser.

2018-01-17 08:56 #3 av: Magi-cat

"Vissa barn mår inte bra av detta."

Om barnen inte mår bra är det väl en tydlig indikation att det är dags att sätta stopp. Oberörd

Som det lät i ett inslag på TV-nyheterna hade leken i vissa fall urartat och barnen gjorde varandra illa.

Jag antar att man på den aktuella förskolan märkt en skillnad och att något gått för långt.

2018-01-20 10:25 #4 av: Thiah

#3 fast det finns fler lekar där någon mår dåligt så att förbjuda enbart pga det låter inte bra.

Jag har jobbat med en person som ville förbjuda kull (ta fatt lekar) och tjuv och polis lekar pga att någon då skulle bli bland annat utsatt och må dåligt. Istället övervakade vi så att ingen maktkamp skulle ske och alla skulle vara med på lika villkor.

Värst lek blir det nästan(där jag jobbar) i barbieleken eller "hemlek".

Barn bearbetar trauma via leken så jag finner det dåligt att förbjuda lekar.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se