Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Övrigt

Samisk förskola i Umeå

2018-01-17 10:28 #0 av: Magi-cat

Sedan i höstas kan barn i Umeå gå i en samisk förskola. Redan nu finns där fyra barn och fler står på kö. Glad

https://www.aftonbladet.se/lokala-nyheter/vmOW75@ablokal

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-01-17 16:26 #1 av: [NeferNefer]

HjärtaTummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-01-17 19:51 #2 av: Loris M

Härligt! Tummen upp Det är bra att de värnar om det samiska språket och kulturen. Kan tänka mig att det blir svårt att rekrytera rätt personer. Det är ju redan svårt som det är att rekrytera pedagoger och om de vill (vilket jag antar) att den som får jobbet ska kunna samiska, blir det en dubbel utmaning.

Undrar dock om de verkligen menar förskola eller förskoleklass. Den som skrivit artikeln verkar inte ha koll på vad förskola är. Hen skriver att förskola blir obligatorisk fr.o.m. detta år och så är det inte. Det är förskoleklassen som blir obligatoriskt fr.o.m. hösten.  

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-01-17 21:01 #3 av: Magi-cat

Den samiska förskolan verkar vara för barn 1-5 år:

http://www.umea.se/umeakommun/utbildningochbarnomsorg/forskolafamiljedaghemochfritidsverksamhet/forskolorochfamiljedaghem/forskolapafinskaochsamiska/samiskforskoleavdelning.4.1b0b67e614e4316f0731d05.html

Så här skriver Umeå kommun om samisk resp. finskspråkig förskola. Ett stort framsteg mot hur det varit förut!

"Du eller någon du känner kanske tillhör en nationell minoritet som till exempel sverigefinnar eller samer? Umeå kommun har skyldigheter att skydda och främja ditt språk och din kultur, och barnen har rätt till förskola, helt eller delvis på finska eller samiska."

http://www.umea.se/umeakommun/utbildningochbarnomsorg/forskolafamiljedaghemochfritidsverksamhet/forskolorochfamiljedaghem/forskolapafinskaochsamiska.4.7813e70b14dd05c5fc244dc.html

"Förskolans pedagogiska verksamhet riktar sig till barn 1–5 år. Personalen består för närvarande av en förskollärare, en resurspedagog samt en språkresurs. Därutöver finns språkstöd vissa tider under veckan på alla samiska språk som efterfrågas. Förskolan har skyldighet att erbjuda alla samiska språkvarieteter som efterfrågas. "

http://www.skola.umea.se/skolor/forskolor/passaren/sidor/samisk-forskola.html

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-02-05 23:09 #4 av: tlover

Samisk förskola finns även i tex Storuman

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.