Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Forskning

1-2-åringar utvecklas bäst när de går på förskolan

2018-06-03 07:48 #0 av: Loris M

Kanske något oväntat resultat men i en rätt omfattande finländsk studie slår forskare fast att även så småbarn som 1-2-åringar mår och utvecklas bäst av att ingå i gemenskapen på förskolan. Hittills har man ofta ifrågasatt om så småbarn överhuvudtaget borde gå på förskolan och om de har någon som helst nytta av att gå dit. 

Det som forskare framförallt tittat på är hur barnens utvecklas kognitivt om deras föräldrar valt att stanna hemma respektive låtit de gå på förskolan. Men.... 

"Forskningen tar inte ställning till annat än hur hemvård påverkar barnens kognitiva förmågor. Man har inte undersökt till exempel hur olika vårdformer påverkar barnens förmåga att knyta an till andra människor eller om dagisgrupperna orsakar stress. 

Forskningsledare Tuomas Kosonen bedömer ändå att man antagligen skulle märka av stress och andra besvär i samband med testen. I Finland vårdas under 3-åringar hemma i betydligt större utsträckning än i många andra OECD-länder.

Även äldre barn stannar hemma relativt ofta, särskilt i jämförelse med de övriga nordiska länderna. Den här skillnaden jämnar ut sig först i förskoleåldern.

En orsak till de långa hemvårdsperioderna är systemet med hemvårdsstöd som uppmuntrar många föräldrar att stanna hemma med sina barn. Besluten om stödet är i politikernas händer."

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/05/30/ny-forskning-1-2-aringars-kognitiva-formagor-utvecklas-battre-pa-dagis-an-hemma

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-06-05 07:42 #1 av: Thiah

I Finland har vi dessutom läroplikt och inte skolplikt så jag träffar på en hel del mammor som funderat på att ha hemskolning istället.
Det har diskuterats att ge alla 5 åringar en viss tid i veckan gratis för att dom ska ta del av småbarnspedagogiken.
Förskolan (klass 0?/ Förskoleklass) är redan obligatorisk och därför gratis mellan 9-13.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2018-06-05 10:26 #2 av: Loris M

#1 Vad innebär läroplikt?

Förskoleklass blir obligatorisk hos oss också fr.o.m. hösten 18 och tre-fem-åringar har sedan ganska många år tillbaka 15-20 timmar i veckan grattis. Antal timmar har diskuterats mycket och skiljer lite från kommun till kommun. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-06-05 12:33 #3 av: Thiah

#2 om jag förstått det rätt betyder läroplikt att du kan lära dig utanför skolans väggar. Alltså föräldrarna kan välja att ha hemundervisning.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2018-06-05 21:48 #4 av: Loris M

#3 Okej, då förstår jag. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.