Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Skola och förskoleklass

Över hälften klarar inte skolan

2018-06-04 09:38 #0 av: Loris M

Det här var ingen upplyftande läsning. LedsenDet går allt sämre för de elever som redan är utsatta socialt, ekonomiskt och på andra sätt. Ökad segregation och det fria skolvalet är en del av bidragande faktorer, men det är nog mer komplext än så. 

"Landets 23 särskilt utsatta områden präglas enligt polisen av social utsatthet, hög kriminalitet och parallella samhällsstrukturer. Till detta kommer alltså skolresultat som i många områden måste klassas som närmast katastrofala. 

Värst är situationen i flera av Göteborgs utsatta stadsdelar. I Bergsjöskolan i Bergsjön gick 69,8 procent av 15-åringarna förra året ut nian utan behörighet, i Sjumilaskolan i Biskopsgården var andelen 67,3 procent. Det ska jämföras med rikssnittet på 17,5 procent.

På en majoritet av skolorna i Göteborgs särskilt utsatta områden klarar inte ens hälften av niondeklassarna godkända betyg i de ämnen som krävs. Situationen är liknande i Rosengård och Seved i Malmö, liksom i Stockholmsförorterna Husby och Rinkeby och Skäggetorp i Linköping.

I många av skolorna tycks trenden dessutom gå åt fel håll, med försämrade resultat jämfört med för fem år sedan."

https://www.svd.se/over-halften-klarar-inte-skolan-i-utsatta-omraden

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-06-04 09:49 #1 av: _Fisken

Tyvärr tror jag inte våra politiker har de nypor som krävs för att vända skutan rätt. Reformerna som krävs är ju ganska stora inom flera områden.

Anmäl
2018-06-04 11:42 #2 av: Maria

Det är ju lite märkligt. 

Man har ju skolplikt i Sverige och då bör ju även plikten vara densamma åt motsatt håll dvs. att ingen borde få gå ut grundskolan utan godkända betyg.

Problemen dyker ju inte upp plötsligt när man står där med slutbetyget i hand utan signalerna måste ha funnits länge så att fånga upp dessa barn i tid borde vara en självklarhet.

/Maria

 

Anmäl
2018-06-04 13:38 #3 av: Loris M

#1 Ja, det kräves mycket för att vända trenden och skola och lärare kan inte göra det ensamma. 

#2 Ja, så är det ju. De vet hur det ser ut att många inte får godkänt och det borde göras satsningar tidigare. Men det är som sagt komplext och det saknas både resurser och lärare för att göra något åt saken. I vissa skolor, oftast är det värst i de socioekonomiskt utsatta, finns det låg andel utbildade lärare och när barnen tar med sig sina problem till skolan blir det inte lättare för dessa lärare. Då går lektionerna åt, som de skriver i artikeln att få ordning i klassen. 

Men även hela betygssystemet  tål att diskuteras, liksom det fria skolvalet och mycket annat. Det är sorgligt och det är fruktansvärt att så många barn går ur skolan utan betyg, för vart ska de ta vägen? Det blir inte direkt lättar att komma ut på arbets- eller bostadsmarknaden om man inte har betyg och inte kan få ett jobb.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-06-04 15:02 #4 av: _Fisken

Jag misstänker skarpt att Komvux kommer att få lov att byggas ut.

Anmäl
2018-06-04 18:22 #5 av: Loris M

Allt tyder på det. Utan fullständiga betyg kommer de inte någonstans, de här barnen.  

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-06-04 18:27 #6 av: Loris M

Lite mer om skolvalet och hur riksdagspartierna har helt olika åsikter om hur de ska lösa det:

https://www.svd.se/partiernas-asikter-om-skolvalet-gar-isar

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl