Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Barns rättigheter, delaktighet och demokrati

Barnkonventionen blir lag

2018-06-15 16:26 #0 av: Loris M

För två dagar sedan fattade riksdagen ett historiskt beslut och gjorde barnkonventionen till  lag. Blomma

"– Det är skillnad på att ha rätt och att få rätt. Med barnkonventionen som lag går barns rättigheter i Sverige från ord till handling. Dagens riksdagsbeslut kommer göra skillnad på riktigt för Sveriges 2 miljoner barn, då Sverige blir ett mer rättssäkert land för barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.

Med barnkonventionen som lag kommer det att ställas högre och tydligare krav på domstolar och myndigheter att beakta de rättigheter som följer av konventionen vid beslut som berör barnet. Principen om barnets bästa samt barnets rätt att komma till tals kommer få en central roll i beslutsprocesser som rör barnet. Barnet som en bärare av egna rättigheter kommer att få en starkare juridisk ställning.

– Barns dagliga vittnesmål till Bris visar tydligt varför detta behövs. Det kommer framför allt göra skillnad för barn i särskilt utsatta situationer, som barn som lever med våld, som kommer i kläm i vårdnadstvister eller som inte får den rätt de har till utbildning eller vård. Men det kommer också göra Sverige till ett bättre land för alla barn att leva i, säger Magnus Jägerskog."

https://www.bris.se/om-bris/press-och-opinion/pressmeddelanden/antligen-blir-barnkonventionen-lag/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-06-15 16:33 #1 av: Emo

Detta skrev jag på Politik 13/6

"Så står det på Aftonbladet i dag.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/p6v3qE/9-000-far-stanna--men-inte-dem-som-ar-barn

Vad betyder det för barn som vill bo hos sin mor och hennes make i Sverige?"

Där har ingen kommenterat. Hoppas intresset är större här.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-06-15 16:49 #2 av: Loris M

#1 Det är inte första gången som Sverige gör skillnad på barn och barn. Det där är så sorgligt att läsa, för det finns så många barn i Sverige som Inaya som de nämner i artikeln och som riskerar utvisning. "Våra barn" är vi duktiga på att skydda med diverse lagar och arbeta för deras bästa men när det kommer till andras barn lyckas vi på något sätt alltid att låtsas som att de inte finns. Ledsen

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-06-15 17:33 #3 av: Emo

#2 Vad säger du om det jag frågade? Har de barnen några rättigheter innan de fått visum och kunnat komma till sin mor och hennes man här i Sverige?

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-06-15 19:05 #4 av: Loris M

#3 Menar du några andra barn än de som nämns i artikeln?  Och frågar du vad jag tycker eller vad säger lagen? Jag tror inte att jag förstår riktigt.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-06-16 04:43 #5 av: Emo

Jag hade hoppats att du känner till barnkonventionen och kunde svara på frågan om vilken betydelse den kunde av för barn till en mor, som  har PUT, arbetat och skattat flera år i Sverige, gift med en svensk man med ordnat boende.

Att jag länkade till artikeln  beror på att det var första gången jag läste om när den skulle bli lag här. Att det var på förslag visste jag men inte när den skulle träda i kraft, så jag blev förvånad när jag läste om datum. Kanske det menas att den ska bli lag som ska träda i kraft någon gång i framtiden. 

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-06-16 08:16 #6 av: Magi-cat

Alldeles utmärkt att barnkonventionen ska bli lag, men tråkigt förstås att det ska behövas. Gråter Den har ändå varit "juridiskt bindande" sedan 1990!

Jag tänker t.ex. på utvisningen av mamman med två barn som utvisades efter ÅTTA år i Sverige. https://likavillkor.ifokus.se/discussions/5a4e6272ce12c4363600135f-utvisas-med-barnen-efter-atta-ar-i-sverige?participating-3

Jag tycker egentligen att den redan borde ha samma eller högre status som svensk lag, eftersom det är en FN-konvention. Men så är det tydligen inte.

Nu krävs av svenska myndigheter att de uppdaterar sig till 2020!

"Barnkonventionen får en högre status som svensk lag men det innebär inga nya rättigheter för barn. Det kommer dock att bli skillnad genom att det läggs ett större ansvar på myndigheter, rättsväsendet och andra beslutsfattare, att tillämpa rättigheterna i konventionen så att de får ett större genomslag vid bedömningar, ärenden och beslut som rör barn."

Läs mer om vad lagen innebär i praktiken:

https://blog.unicef.se/2018/06/13/barnkonventionen-blir-lag/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.