Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Skola och förskoleklass

Nya lagar inför terminsstart

2018-08-14 19:22 #0 av: Loris M

Flera nya lagar träder i kraft med terminsstart som kommer att påverka skolans vardag. Nättidningen Skolvärlden har samlat dessa i en artikel:

"Från och med denna hösttermin är till exempel förskoleklassen obligatorisk för alla sexåringar.

– Alla barn ska få en bra start in i skolan. Förskoleklassen ger en jämlik start i barns upptäckande av språk, matematik och andra kunskaper. Mötet mellan förskolans och grundskolans pedagogik ger en möjlighet att möta alla barn där de är, och det här stärker förskoleklassens roll och ansvar i ett sammanhållet skolsystem, har utbildningsminister Gustav Fridolin tidigare sagt till Skolvärlden.

Obligatorisk blir också den praktiska arbetslivsorienteringen – prao – på högstadiet, vilket den varit längre tillbaka. Enligt lag ska prao anordnas under minst tio dagar, för alla elever, från och med årkurs 8 i grundskolan. För specialskolan ska prao anordnas från och med årskurs 9"

http://skolvarlden.se/artiklar/nya-lagar-infor-terminsstarten-detta-galler

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-08-15 10:08 #1 av: Niklas

Tio dagar Prao, är det totalt eller per läsår i åttan och nian?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2018-08-15 18:15 #2 av: Loris M

Det är nog totalt. Det kan genomföras när som helst under åk 8 och 9. De kan exempelvis ha prao först i åk 9 om de vill (förstår jag det som) men det är tidigast i åk 8 och senast i åk 9. 

Man kan också sprida ut dagarna så elever gör prao i både 8:an och 9:an. Det verkar vara huvudmannen (kommunen oftast) som får bestämma hur dagarna ska förläggas.

Här finns det info från Skolverket om prao och de  svarar på de vanligaste frågorna. 

https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/prao#h-Hurmangadagarskaelevernavarapaprao

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-08-15 21:49 #3 av: Magi-cat

Så bra att prao (åter)införs! Eleverna får en ovärderlig arbetslivsorientering och kan känna på olika yrken och arbetsplatser.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.