Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
Arbetsmiljö

Hur kan man sänka ljudnivån?

2018-11-24 14:32 #0 av: Loris M

En artikel om den skadliga ljudnivån och hur ni kan arbeta med att sänka den.

"Kvinnlig förskolepersonal drabbas oftare av ljudtrötthet än anställda i andra kvinno­dominerade yrken, visar forskning från Sahlgrenska akademin. Totalt har 10000 kvinnor fått svara på en enkät i audionomen Sofie Fredrikssons studie.

71 procent av dem som jobbade i förskolan uppgav att de var ljudtrötta. Motsvarande andel i kontrollgruppen var 32 procent.

– Ljudnivån upplevs som väldigt hög under till exempel inskolningar när det är många barn och stressigt. Men när det görs mätningar ligger det sällan på farliga nivåer, även om ljudet i sig förstås kan skapa en stress, säger Per Edberg, förskollärare och huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Umeå."

https://forskolan.se/sa-sanker-ni-volymen-2/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-11-24 14:38 #1 av: Loris M

Och här finns en tidigare tråd om buller i förskolan. Både om hur det påverkar oss (ex. många förskolepedagoger lider av tinnitus) till hur miljön i förskolan kan anpassas.

https://forskolan.ifokus.se/discussions/55fd35a88e0e74686c0029f4-buller-i-forskolan

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2018-11-25 13:37 #2 av: Niklas

Ofta finns det stora lekrum i förskolor. Där tror jag man kan sänka ljudnivån genom att dela av med draperier eller rumsavdelare så att det inte ser lika stort ut. Det borde göra att alla sänker pratvolymen samtidigt som andelarna i sig fångar ljud.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2018-11-25 21:27 #3 av: Loris M

Ja, så är det. Det finns många förskolor som är belägna i lokaler som inte är anpassade för förskoleverksamhet, som ex. gamla skolor. Min första förskoleavdelning som jag jobbade på var en tidigare skola och avdelningen låg i skolans tidigare matsal. Vi använde höga hyllor och skärmväggar för att dela in rummet i små rum och dels sänka ljudnivån dels skapa avskildhet och lugn. Tror att det är rätt vanligt att man gör så.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.