Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Arbetslaget Arbetsmiljö Barns rättigheter, delaktighet och demokrati Bedömning och dokumentation Forskning Fritidshem Föräldrasamverkan Genus Hållbar utveckling IKT och digitalt lärande Info från admin Kvalitets- och utvecklingsarbete Ledning och organisation Lekar/undersökningar Lek och lärande Litteratur Matematik Naturvetenskap och teknik OT - Diverse Pedagogiska dilemman och svåra samtal Pedagogiska inriktningar Pedagogiska miljöer Samhällsdebatt Skapande och estetiska uttrycksformer Skola och förskoleklass Specialpedagogik Språk och flerspråkighet Styrdokument Tematiskt arbetssätt och projekt Tips och inspiration Traditioner och firande Undervisning i förskolan Utbildning och studier Utomhuspedagogik Värdegrundsfrågor Yrkesprofession Övrigt
IKT och digitalt lärande

Kommersiella intressen styr digitaliseringen

2019-01-10 10:12 #0 av: Loris M

Användning av digitala verktyg finns nu inskrivet i förskolans läroplan som bekant och kommer att börja gälla fr.o.m. den 1 juli 2019. 

När man pratar om digitala verktyg finns en tendens att antigen se den som ett hot eller som en möjlighet när det kommer till barns utveckling och lärande men ar Malin Nilsen som nyligen disputerat och studerat hur digitala verktyg används i förskolan. Hon menar att denna polarisering bygger på idén att användning av IKT antigen leder till positiva eller negativa effekter men det finns det inga empiriska stöd för menar hon. 

"Däremot finns det anledning att kritiskt diskutera hur digitaliseringen av förskolan ska ske. Förskolans verksamhet ska vila på vetenskaplig grund, vilket innebär att lärare ska basera sitt arbete på vetenskapligt bekräftad kunskap.

Men frågan om digitalisering diskuteras bara undantagsvis utifrån ett forskningsperspektiv. Istället sker diskussionerna på mässor där kommersiella aktörer med starka ekonomiska intressen säljer idéer om fördelarna med digitaliserad utbildning till förskolor och skolor. Det är bekymmersamt då idéerna ofta bygger på förenklade föreställningar om att digitala teknologier revolutionerar undervisning genom att göra den roligare och därför gör barn mer motiverade."

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/kommersiella-intressen-ska-inte-styra-i-forskolan-25213

Hon menar också att man tar för givet att alla barn är intresserade av teknik och att det saknas en reflektion över hur IKT används. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2019-01-11 22:24 #1 av: Magi-cat

En viktig diskussion!

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.