Annons:
Etikettspecialpedagogik
Läst 2669 ggr
Loris M
2017-12-02, 18:08

Språkstörning

(Till sajtens lexikon)

Språkstörning är ofta svår att upptäcka då det ofta förekommer i kombination med andra diagnoser. Det finns en del forskning om språkstörning och det man vet är att hjärnan hos personer som har denna diagnos bearbetar språket på ett annat sätt, men vi vet fortfarande inte vad det beror på. 

Riskförbundet Attention har gjort en bra och kort video om hur språkstörning kommer till uttryck vad det beror på och hur det påverkar barnen med språkstörning och deras vardag. Även barn som har diagnosen berättar om vad som blir jobbigt i skolan och med kompisar. 

https://www.youtube.com/watch?v=L0tQi4VCi3g

Barbro Bruce har skrivit en bok "Språklig sårbarhet i förskola och skola" förra året där hon myntar begreppet språklig sårbarhet vilket hon tycker passar bättre att använda när vi pratar om barn i förskolan, eftersom språkstörning är en medicinsk diagnos. Jag håller med. Speciellt som det första ordet innehåller ordet störning som har så negativ klang.

Annons:
Loris M
2017-12-02, 18:11
#1

SPSM har en jättebra publikation "Att arbeta med språkstörning i förskola och skola" med många konkreta tips på hur ni kan arbeta med barn som har denna diagnos.

Publikationen kan ni enkelt ladda ner kostnadsfritt:

https://webbutiken.spsm.se/arbeta-med-sprakstorning-i-forskola-och-skola/

Loris M
2017-12-02, 18:33
#2

Sedan finns det en annan bra sida som vänder sig till både föräldrar och Pedagoger och där det finns massor med olika tips på böcker, forskning, material m.m. 

Only for heroes

https://onlyforheroes.se/category.html/bocker-2

Loris M
2018-03-03, 08:10
#3

Temanummer i tidningen Lika värde handlar om språkstörning denna gång:

https://www.spsm.se/kurser--aktiviteter/nyheter/nyheter/sprakstorning-ar-tema-for-lika-varde/

Upp till toppen
Annons: